Pretraga

[Parlamentarij] Europski parlament: prva godina novog saziva – što su napravili za mlade?

A- A+

U četvrtoj epizodi Parlamentarija smo s Markom Kovačićem s Instituta za društvena istraživanja prokomentirali što su naši europarlamentarci napravili u prvom mandatu. Također, dotakli smo se i teme što Europski parlament i Europska unija čine za mlade te koliko je to prepoznato među mlađom populacijom. Osim toga, čuli smo se s našim eurozastupnicima Tomislavom Sokolom, Fredom Matićem, Ružom Tomašić te Valterom Flegom koji su se osvrnuli na svoj rad u posljednjih godinu dana.

parlamentarij

U još jednoj epizodi Parlamentarija razgovarali smo s Markom Kovačićem o prvoj godini mandata naših eurozastupnika.

Pokrenuli smo serijal ‘Parlamentarij’ u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj u kojem razgovaramo i raspravljamo o brojnim temama povezanih s odnosom mladih i Europske unije. U ovoj epizodi smo s Markom Kovačićem s Instituta za društvena istraživanja prokomentirali što su naši europarlamentarci napravili u prvom mandatu i što EU nudi mladima.

Marko i Marko pričali su o Erasmusu te je naš gost objasnio da on ne služi samo za stjecanje novih znanja, već je cilj i da se mladi počnu osjećati kao europski građani. Rekao je da Erasmus nije samo visokoškolsko obrazovanje i da zapravo nudi puno više, što je i objasnio.

EU je najbolje mjesto za život, no mladi to ne percipiraju

U podcastu su se dotaknuli i problema Erasmusa na razini visokoga obrazovanja govoreći o tome da mnogi studenti odlučuju ne otići na razmjenu zbog problema koje im to predstavlja za studij poput nepriznavanja kolegija, pa i gubljenja godine.

Izdvojeni članak

[Parlamentarij] Što po pitanju zdravlja radi Europska unija?

Naš gost zapitao se i kako mladi percipiraju Europu, te je rekao da možda nisu svjesni da žive u najboljem mogućem okruženju.

– Građani EU često ne percipiraju da je to najbolje mjesto za život iz perspektive ljudskih prava. Politička nekompetentnost mladih je veliki problem, rekao je Marko govoreći o tome da mladi često ne znaju prepoznati kada su im neka prava ugrožena ili kome se obratiti u slučaju da to i prepoznaju.

– Čini mi se da EU jako puno pruža mladima, ali mladi ne znaju koliko im toga pruža, objasnio je.

Mladi su marginalna skupina i zato su potrebne politike za mlade

Marko nam je rekao da se trenutno u Europskoj uniji događaju ključne stvari za mlade: Bolonjski proces, nova europska inicijativa za mlade, europski ciljevi za mlade, odabir youth coordinatora… Međutim, kaže da nikad nije čuo od naših eurozastupnika da o tome nešto govore iako su im puna usta mladih.

– Europska unija je u zadnjih godinu dana i sada na prekretnici vezano za mlade, rekao je.

Marko je rekao i da su istraživanja pokazala da su mladi marginalna skupina. Oni imaju nižu razinu političke moći od drugih skupina i ne mogu se ostvariti kao neki stariji koji imaju više socijalnog, ali i ekonomskog kapitala te je zato potrebno imati specifične politike za mlade.

Sve što je Marko rekao možete pogledati u našem podcastu, a za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.