Pretraga

Partizansko-ustaški univerzum prijavio srednjoškolske maškare iz Pakraca

A- A+

Učenici srednje škole Pakrac zaradili su prijavu kod policije i na prekršajnom sudu jer su se za fašnik obukli kao pioniri te su predvođeni Titom i Jovankom prošetali kroz grad do svoje škole. Učenici su svojom voljom radili ono što su njihovi roditelji bili prisiljeni, a takav način proslave maškara nekome se nije svidio pošto su učenici prijavljeni policiji i prekršajnom sudu. Naknadno su se ispričali sugrađanima i javnosti te istaknuli da im namjera nije bilo nikoga povrijediti niti stati na žulj. Naša poruka prijavitelju – Okanite se fašnika i srednjoškolaca!

foto: compas.com.hr

Pokladni utorak u Pakracu obilježili su učenici 5bm razreda koji su se maskirali u ‘Tita i pionire’. Njih dvadesetak obukli su bijele košulje, crvene marame te su predvođeni Titom i Jovankom u VW Bubi prošetali od pakračke Venecije do Srednje škole Pakrac gdje su imali prisegu, Titov govor, predavanje štafete te ples malih pionira, prenosi compas.com.hr.

Rekli su istom portalu kako su na ideju došli sasvim slučajno i radi zabave. Kod prolaznika su, kako kažu, izazvali smijeh, a neki su pljeskali i govorili kako je bilo vrijeme da se kapice vrate.
Za svoj trud su u srednjoškolskim maškarama nagrađeni trećim mjestom, a ispred njih su kao pobjednici bili Miki Mausi te Bebe kao drugoplasirani.

Teško je nagađati tko je prijavitelj, ali sigurno je iz partizansko-ustaškog univerzuma

Bio bi to samo još jedan pokladni dan u Hrvatskoj sve da se netko iz Pakraca nije sjetio da postoje tabui u koje ne smijemo dirati niti za fašnik. Premda se u cijeloj zemlji ismijavaju premijer, bivši premijer, dopredsjednici premijera, predsjednica pa i Jugoslavija, netko je pomislio da su učenici pretjerali s Titom i pionirima pa ih je prijavio policiji i prekršajnom sudu.

Pokladni dan je spomendan za ismijavanje svega i svačega te u demokratskoj zemlji ne bi trebali postojati nedodirljivi za tu narodnu feštu. Teško je nagađati tko je prijavitelj i koji su mu motivi. Možda je riječ o osobi koja je tijekom Jugoslavije prisilno morala polagati zakletvu pionirima pa je radi ogorčenosti nesposoban shvatiti kako su učenici to napravili svojom voljom i to na dan kada se takvi smiješni rituali ismijavaju. Možda je pak bilo riječ o starom partizanu koji iznad kreveta ima kartu Jugoslavije pa mu teško pada ismijavanje druga Tita. Teško je nagađati, a ono oko čega ne bi trebalo biti pogađanja jest da je fašnik dan kada nema nedodirljivih te da svi mogu biti na meti poruge. Poručujem počinitelju da se okani srednjoškolaca i fašnika te da se drži svojeg birtijskog partizansko-ustaškog univerzuma u kojem je car.

Izdvojeni članak

Pokladno ludilo u srednjoj školi u Našicama

Učenici nisu htjeli nikome stati na žulj niti ikoga povrijediti

Vezano za prolazak Tita Pakracom portal compas.com.hr napisao je anegdotu za koju još nisu utvrdili je li u potpunosti istinita. Kažu kako kad je Tito svojedobno krajem šezdesetih prolazio Pakracom, kad je išao 1968. na otvaranje spomenika u Kamensku da se mjesecima ranije znalo kojim će putem proći te kako su fasade kuća tih ulica trebale biti obnovljene. Upravo tad su neke od starih pakračkih vila izgubile svoje štukature i prepoznatljiv izgled. Ovog puta se za Tita i družbu ništa posebno nije uređivalo. Prošli su gradom bez posebne pompe i otišli sasvim tiho u legendu gdje i pripadaju…

– S obzirom na to da smo prozvani na sva zvona kao grupa pakračkih učenika koja se povodom maškara u školi maskirala u male pionire, Tita i Jovanku, javno se ispričavamo svima koje je naša maska uvrijedila. Nije nam bila namjera ikome stajati na žulj ili povrijediti ikoga. Nismo se nadali da će biti negativnih komentara kao ni to da je povorka kroz Pakrac prekršajno djelo. Potaknuti pojedinčevim prijavama pakračkoj policiji kao i prekršajnom sudu, još jednom se ispričavamo svim građanima Pakraca i Hrvatske koje smo nenamjerno uvrijedili. Hvala 5.bm razred, prenosi compas.com.hr.

Tekst pionirske zakletve

Danas, kada postajem pionir

Dajem časnu pionirsku riječ

Da ću marljivo učiti i raditi
poštovati roditelje i starije

i biti vjeran i iskren drug

koji drži danu riječ

Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
i ideje za koje se borio drug Tito

Da ću cijeniti sve ljude svijeta
koji žele slobodu i mir!

*Komentar je stav autora