Pretraga

Pazite na rok trajanja osobne: Istekne li više od 15 dana plaćate kaznu od 3 000 kuna

A- A+

Ako vam istekne trajanje osobne iskaznice te u roku od 15 dana ne predate zahtjev za izradu nove, dočekat će vas kazna od 3 000 kuna. U roku od osam dana morate platiti spomenuti iznos i tek onda možete predati zahtjev za izradu nove osobne iskaznice.

Foto: srednja.hr

Preporučuje se svim građanima, pogotovo onima koji su u lošijoj imovniskoj situaciji, da provjeravaju rok isteka osobne iskaznice. Naime, ako u roku od 15 dana od isteka osobne iskaznice ne predate zahtjev za izradu nove, morat ćete platiti kaznu u iznosu od 3 000 kuna, piše Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Muke po švercerima: Sljedeći mjesec ZET povećava kazne s 215 na 900 kuna

– Osoba se ne smije služiti osobnom iskaznicom ako joj je istekao rok važenja te je dužna podnijeti zahtjev za izdavanje nove iskaznice u roku od 15 dana od dana, navedeno je u Zakonu u o osobnoj iskaznici zbog čijeg je kršenja već kažnjeno nekoliko građana.

Odlučite li čekate dulje od 15 dana za predavanjem zahtjeva, službenica na šalteru će vas uputiti dežurnom policajcu koji će vam ispisati kaznu u spomenutom iznosu. Tih 3 000 kuna ćete morati platiti u roku od 8 dana te ćete tek onda moći ponovno predati zahtjev za izdavanjem osobne.

U PU istarskoj u Puli nalog za takvim postupanjem stigao je u četvrtak, a isti dan građanima je izdano desetak takvih kazni.Glasnogovornica PU Istarske Nataša Vitasović izjavila je za Hrvatski radio da će se kazne u navedenim slučajevima doista izdavati.