Pretraga

Muke po švercerima: Sljedeći mjesec ZET povećava kazne s 215 na 900 kuna

A- A+

ZET-ovci na sve načine pokušavaju smanjiti broj građana koji se voze tramvajima i autobusima bez karata ili pokaza. Stoga je predložena nova Odluka o prijevozu putnika u javnom prometu u kojoj je naznačeno povećanje kazni za švercere s 215 na 900 kuna. Ako Gradska skupština prihvati spomenutu Odluku, ista stupa na snagu već sljedećeg mjeseca.

Foto: srednja.hr

Švercanje će uskoro postati luksuz koji si neće moći svatko priuštiti. Prema prijedlogu nove Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu, kazne za građane koji se bez karata voze tramvajima i autobusima narasle bi s 215, donosno 250 kuna na 600 i na 900 kuna, piše tportal.

Izdvojeni članak

ZET-ovci pomoću nagradne igre pokušavaju smanjiti broj švercera

Ako se Odluka prihvati, nove kazne već od sljedećeg mjeseca stupaju na snagu

Ako Gradska skupština prihvati prijedlog nove Odluke, ZET-ovi kontrolori će već od sljedećeg mjeseca svim građanima koji se zateknu u javnom prijevozu bez karte ili pokaza pisati kazne po novonaznačenim iznosima.

Osim promjene vezane uz kažnjavanje švercera, u Odluci se nalazi još nekoliko noviteta. Predložen je da se, osim za neimanje karte,  putnika može kazniti i u slučaju ako ometa vozače, uznemirava ostale putnike, oštećuje vozilo i baca otpatke, puši u vozilu ili konzumira hranu i alkohol, ometa naplatu i kontrolu vozne karte, ulaženje i izlaženje iz vozila, onemogući otvaranje i zatvaranje vrata ili se pridržava na vanjskom dijelu vozila.

Izdvojeni članak

Kontrolori ZET-a sve više opraštaju švercerima


Prijevoz pasa ubuduće moguć svakim danom

Trenutno je na snazi pravilo po kojem se psi mogu prevoziti ZET-ovim tramvajima i autobusima samo subotom, nedjeljom, te dan uoči i na praznike u periodu od ponoći do 6 sati ujutro te od 20 do 24 sata. No usvoji li se nova Odluka, prijevoz pasa će biti moguć svakim danom, dok će jedini uvjet biti da životinja ima brnjicu kao i propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.

Prijedlog o snižavanju cijene karata još nije došao na adresu Skupštine

Nedavno najavljeni prijedlog o snižavanju cijena pojedinačnih dnevnih karata kao i mjesečnih te godišnjih pokaza još uvijek nije otišao prema SKupštini, ali nije isključeno da će se vrlo skoro dogoditi. Kako piše tportal pojedinačna karata kupljena u vozilu trebala bi umjesto 15 biti snižena na 12 kuna, dok bi se ona kupljena izvan vozila umjesto dosadašnjih 12, plaćala 10 kuna.

Međutim, Holding i Grad Zagreb trenutno razglabaju oko različiti modela cijena mjesečnih pokaza koji su još uvijek nepoznati.