Pretraga

Pitali smo mlade što misle o mentalnom zdravlju: ‘Kod muškaraca se ono stavlja sa strane’

A- A+

Ovog utorka obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja. Unazad nekoliko godina, o važnosti mentalnog zdravlja govori se sve više, osobito nakon razdoblja pandemije kada je mentalno zdravlje mnogih ljudi diljem svijeta bilo znatno narušeno. Upravo obilježavanje ovog dana bilo nam je povod da mlade u Zagrebu pitamo što oni misle o mentalnom zdravlju, smatraju li da se o toj temi dovoljno govori te vode li oni uopće brigu o svom mentalnom zdravlju i na koji način.

Prolaznici

Što mladi misle o mentalnom zdravlju? | foto: srednja.hr, canva

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine s ciljem podizanja svijesti o ovom aspektu ljudskog zdravlja. Ova tema postala je još važnija nakon razdoblja pandemije koja je ostavila posljedice na mentalno zdravlje cijele populacije i nakon koje je, diljem svijeta, zabilježen velik porast anksioznih i depresivnih teškoća. Upravo obilježavanje ovog dana bilo nam je povod da pitamo mlade što oni misle o mentalnom zdravlju, misle li da se o toj temi dovoljno govori te kako oni vode brigu o svom mentalnom zdravlju.

TikTok ‘prži’ ljude

– Bez mentalnog zdravlja ne možeš uopće napredovati. To je možda i važnije od fizičkog zdravlja, rekao nam je jedan sugovornik.

Drugi sugovornik nam je rekao da su, po pitanju mentalnog zdravlja, veliki problem društvene mreže, a osobito TikTok. Za TikTok je rekao kako smatra da ‘prži’ ljude jer će netko možda i reći nešto pametno o nekoj temi, ali ga nitko neće shvatiti ozbiljno.

S druge strane, jedan sugovornik nam je rekao kako misli da je mentalno zdravlje bitno, ali da smatra da je na društvenim mrežama sve malo prenapuhano.

Izdvojeni članak

Pandemija je imala neviđen utjecaj na mentalno zdravlje mladih, pokazalo izvješće EU

‘Ne preispitujem sve što mi se događa’

– Ja se trudim ne razmišljati da će mi biti loše i ne preispitujem zašto mi je ovako ili onako nego si kažem da to tako jednostavno mora biti i da ću preživjeti, rekao nam je jedan od sugovornika

U razgovoru s prolaznicima, jedan od njih se dotaknuo i teme mentalnog zdravlja muškaraca i rekao kako se muško mentalno zdravlje uvijek stavlja sa strane i svi misle da muškarac mora istrpiti sve samo zato jer je muško.

Što su nam još prolaznici ispričali o ovoj temi, pogledajte u videu: