Pretraga

Počeli upisi u prvi osnovne u 2024. Provode se po novom modelu, jedino je Zagreb izuzetak

A- A+

Nisu samo osmaši i maturanti ti koji se u srednju odnosno fakultet upisuju online. Od ove godine elektronički se upisi provode i za djecu koja upisuju prvi razred osnovne škole i to na razini svih županija, izuzev Grada Zagreba. Online upisi u osnovne škole započeli su ovog četvrtka, a otvoreni su sve do 31. siječnja.

Učionica

Učionica | foto: Canva

Na razini svih županija, osim Grada Zagreba, ovog su četvrtka započeli online upisi u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. Upisi se provode putem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole, na domeni osnovne.e-upisi.hr.

Upisi u prvi osnovne od ove godine online skoro svugdje

Roditelji prijavu za upis svog djeteta u prvi razred mogu podnijeti sve do 31. ožujka 2024. godine u 23:59, a u sustav se prijavljuju s pomoću vjerodajnica koje inače koriste za prijavu u sustav e-Građani. Kada uđu u sustav, roditeljima će biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta.

Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi, primjerice izborne predmete produženi boravak i sl. Ako se dijete koje je školski obveznik ne nalazi na popisu roditelja u sustavu, potrebno je obratiti se najbližoj osnovnoj školi.

Prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama otvorene su još od početka veljače, ali isto završavaju 31. ožujka. Također, uz prijavu za redovne upise do 31. ožujka 2024. godine, roditelji mogu podnijeti i  zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole, ali i zahtjev za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Napomenimo i da se roditelji koji nemaju mogućnost prijave za ulazak u portal moraju javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području. Škola će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih. Kako je navedeno u obavijesti u sustavu, za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga potrebno je pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Izdvojeni članak
Učenica sjedi na klupi u učionici i čita knjigu

U 20 županija kreće novi model upisa u školu: Doznali smo kako će izgledati čitav proces

Roditelji mogu izraziti želju za upisom u drugu školu

Roditelji, kao što smo ranije izvijestili, mogu izraziti i želju za upis u različitu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području. Kako su nam ranije kazali iz Ministarstva obrazovanja, eventualni razlozi neodobravanja zahtjeva za upis u drugu školu su u nadležnosti Stručnog povjerenstva Županijskog upravnog odjela koje donosi odluku za svaki zahtjev.

Na primjer, razlog odbijanja zahtjeva mogu biti popunjeni školski kapaciteti djecom upisanom prema upisnom području. No naglasili su i da je zakonska obveza upisati sve školske obveznike za koje Stručno povjerenstvo osnovne škole za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta donese mišljenje s prijedlogom za upis. Pa nema bojazni da će upis djeteta u osnovnu školu izostati.