Pretraga

U 20 županija kreće novi model upisa u školu: Doznali smo kako će izgledati čitav proces

Nedavnom izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju omogućen je elektronički upis učenika u prve razrede. Tu mogućnost ove godine iskoristit će 20 županija, izuzetak je jedino Grad Zagreb. Roditelji se u sustav prijavljuju putem e-Građana, a oni koji ne koriste sustav ili nemaju internet trebaju se javiti školi čijem upisnom području pripada njihovo dijete. Roditelji će, kao i ranije, moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Učenica sjedi na klupi u učionici i čita knjigu

Ilustracija: Unsplash

Od 22. veljače do 31. ožujka u 20 županija diljem Hrvatske vršit će se upisi učenika u prvi razred osnovne škole prema novom modelu, elektronički, putem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. Opcija je to koja je omogućena izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju i ove godine ponuđena je svim županijama. Online upis u školu vršit će sve županije izuzev Grada Zagreba. No, kako kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, i Grad Zagreb je pohvalio inicijativu te se očekuje da će sustav koristiti od iduće godine.

– Cilj je digitalizacijom procesa administrativno rasteretiti roditelje, školske djelatnike i Županijske upravne odjele te omogućiti centralizirano prikupljanje i analizu podataka. Digitalizacijom javnih servisa građani brže i lakše pristupaju javnim uslugama, navode iz Ministarstva.

Online upis u školu vrši se putem e-Građana

Neke županije već su priopćile kako će se upisi u osnovne škole vršiti putem sustava Osnovne.e-upisi.hr. Tražili smo Ministarstvo i da pojasni čitav proces. Roditelji sustavu mogu pristupiti putem e-Građana te ih sam sustav, korak po korak, vodi kroz kontrolu i dopunu podataka o djetetu i roditeljima, popunjavanje inicijalnog upitnika te odabir škole, izbornih predmeta odnosno. Dakle slično kao što su morali raditi do sada u papirnatoj formi.

– Razlika je u tome što je mnoštvo podataka preuzeto iz povezanih javnih sustava i već se nalaze u djelomično popunjenom obrascu zahtjeva za upis svakog djeteta. Također, roditelji ne trebaju nositi u školu eventualnu dodatnu dokumentaciju (npr. liječničku dokumentaciju), već sve dokumente prilažu zahtjevu za upis u elektroničkom obliku, navode iz MZO-a u odgovoru na naš upit.

Što se događa nakon što roditelj preda zahtjev?

Nakon što predaju zahtjev, roditelji će dobiti obavijest o terminu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta od strane županije odnosno škole. Ishodi toga također će se evidentirati u sustavu.

– Stručno povjerenstvo škole za upis u prvi razred osnovne škole donosi mišljenje s prijedlogom. Nakon završenog postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta Stručno povjerenstvo škole obavlja razgovor s roditeljem. Roditelj ima pravo uvida u mišljenje i prijedlog svakog člana Stručnog povjerenstva škole. U slučaju zahtjeva za redovni upis i donesenog mišljenja s prijedlogom za redovni upis, u sustavu se djetetu generira upisnica za upis u školu prema upisnom području. Dodatno, ukoliko je roditelj prilikom predaje zahtjeva izrazio želju za upis djeteta u drugu školu, umjesto one kojoj pripada prema upisnom području, Stručno povjerenstvo Upravnog odjela za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta odlučuje o zahtjevu roditelja za upis u školu izvan upisnog područja, sve po završetku postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta, navode iz MZO-a.

Čitav proces završit će generiranjem upisnice u sustavu koju roditelj potpisuje i time daje svoju suglasnost za upis, odnosno potvrđuje odabir škole.

– Ostale vrste zahtjeva za upis i mogući ishodi kao i detalji vezani uz cijeli proces utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta navedeni su u Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava, naglašavaju iz MZO-a.

Izdvojeni članak
OŠ V. Nazora pazin_Oš Bogumila Tonija Samobor2

Ovo je deset najvećih osnovnih škola u Hrvatskoj: Na vrhu liste su dvije koje nisu u Zagrebu

Što ako roditelj ne koristi sustav e-Građani?

Jasno, postoje i građani koji ne koriste sustav e-Građani. Oni, kao i primjerice roditelji koji nemaju pristup internetu trebaju se javiti najbližoj školi odnosno školi kojoj dijete pripada prema upisnom području. Njima će školski administrator pomoći kreirati zahtjev za upis u sustav. Roditeljima će biti ponuđena škola prema mjestu prebivališta, odnosno upisnom području. No, kao i ranije, mogu u sustavu izraziti želju za upis djeteta u drugu školu i odabrati željenu školu iz izbornika, kao što je to i ranije bilo moguće.

– Eventualni razlozi neodobravanja zahtjeva za upis u drugu školu su u nadležnosti Stručnog povjerenstva Županijskog upravnog odjela koje donosi odluku za svaki zahtjev. Na primjer, razlog odbijanja zahtjeva mogu biti popunjeni školski kapaciteti djecom upisanom prema upisnom području, navode iz MZO-a.

Naglašavaju i kako je zakonska obveza upisati sve školske obveznike za koje Stručno povjerenstvo osnovne škole za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta donese mišljenje s prijedlogom za upis. Stoga nema bojazni da će upis djeteta u osnovnu školu izostati.