Pretraga

Počelo je drugo polugodište: Fuchs otkrio kada bi se učenici mogli vratiti u škole

A- A+

Prvi je dan nastave u drugom polugodištu. U klupe su se vratili najmlađi, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti s iznimkom onih u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je jučer da se nada kako će se učenici u škole vratiti za dva tjedna, ako situacija s epidemijom ostane kakva je sada.

Radovan Fuchs

Screenshot: RTL

Prema odluci koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo u studenom, zimski praznici produljeni su za tjedan dana, a njihov drugi dio koji se trebao održati u veljači ukinut je. Drugo polugodište započelo je ovog ponedjeljka, za većinu učenika online putem. Nastavu prema A modelu pohađaju samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te maturanti, osim onih u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Učenici bi se u škole mogli vratiti za dva tjedna

Uoči početka novog nastavnog razdoblja, gost emisije RTL Danas bio je ministar Radovan Fuchs, koji je otkrio i kada bi se učenici mogli vratiti na nastavu.

– Od početka govorimo da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i nadam se da ako ona ostane ovako dobra i stabilno, odnosno još bolja, da će se učenici vratiti za dva tjedna natrag. Ukoliko ne, onda ćemo ponovno razmisliti o eventualnim daljnjim produžecima, ali nadam se da neće biti potrebe, kazao je ministar za RTL.

U Sisačko-moslavačkoj županiji početak polugodišta odgođen je na tjedan ili dva u čak 17 škola. Ministar kaže kako postoji plan povratka tamošnjih učenika na nastavu, ali da nije samo problem pitanje prostora, nego i psihološko stanje učenika i nastavnika, posebice onih čiji su domovi stradali u potresu.

– Sve zajedno treba uzeti u obzir i zato je donesena ovakva odluka. Nadam se da ćemo već za dva tjedna imati bolju sliku. A što se tiče prostora, sigurno će se moći na neki način organizirati, kaže Fuchs za RTL.

Dodao je i da je, kao u Zagrebu, jedna od opcija da učenici dijele zgradu.

Izdvojeni članak

Ministarstvo školama poslalo važnu uputu za početak nastave: ‘Sigurnost je najvažnija’

Fuchs: ‘Škole se prve relaksiraju u strogoći lockdowna’

Ponovno govoreći o epidemiološkoj situaciji, ministar je istaknuo i kako je ona prije praznika bila lošija nego sada i da bi bilo loše da je ostala ista kao tada. ističe i kako su škole zadnje koje bi se trebale zatvarati, ali i prve koje se otvaraju nakon popuštanja mjera.

– Sada se situacija poboljšala, svi skupa smo postali odgovorniji, mjere isto daju rezultate i zbog toga smo uvažili ideju da se mjere ne ublažavaju čim se pojavio jedan blagi pad, nego onog trenutka kada se pokaže da je to stabilni trend – tada će Stožer razmatrati ostale mjere. A škole su uvijek one koje se prve relaksiraju u toj strogoći lockdowna, kazao je ministar za RTL.

Na sastanku zagrebačkih ravnatelja i Ureda za obrazovanje u Zagrebu, ravnatelji su izrazili potrebu za tim da se, ukoliko se ovakav režim nastave odulji, učenici ispite pišu u školama. Ministar kaže kako je to moguće.

– Ravnatelji su i dosad pokazali vrhunsku kooperativnost i kreativnost u reakciji i organizaciji nastave na svim razinama. Veliko priznanje im je dao i premijer kada smo imali online konzultacije sa svim ravnateljima u Hrvatskoj, bilo ih je više od tisuću, rekao je Fuchs.

Dodao je i kako postoje različite varijante održavanja državne mature, ali da Ministarstvo u ovom trenutku ne vidi razlog za pomicanje roka ili smanjivanje gradiva.