Pretraga

Ministarstvo školama poslalo važnu uputu za početak nastave: ‘Sigurnost je najvažnija’

A- A+

Maturanti i učenici nižih razreda osnovnih škola u ponedjeljak se vraćaju u školske klupe, no mogli bi odmah izaći na zrak. Iz resornog ministarstva su, naime, pozvali škole da nastavu počnu edukacijom o potresima te vježbom evakuacije. Zahvaljujući opasci Sindikata hrvatskih učitelja, tražili su škole i da provjere trebaju li ažurirati evakuacijske planove.

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

– Sigurnost i zdravlje djece, učenika, i zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova jedan je od prioriteta svake odgojno obrazovne ustanove i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ravnatelji i osnivači predškolskih i školskih ustanova dužni su brinuti o sigurnosti objekata u kojima se održava odgojno-obrazovni rad, poručila je osnivačima škola Vesna Šerepac, predstavnica Ministarstva ovlaštena za poslove ravnatelja uprave.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je školama preporuke vezano uz edukaciju o postupanju u slučaju potresa. Ravnateljima preporučuju da u dodatno provođenje aktivnosti vezano uz postupanje u rizičnim/kritičnim situacijama.

Izdvojeni članak

Službenici dobili 10 dana dopusta zbog potresa: Pitali smo MZO mogu li ih nastavnici koristiti kad je nastava

Školama predlažu i da prije početka drugog polugodišta zaposlenici budu upoznati s ponašanjem u slučaju potresa. To znanje na prvom satu iza praznika prenijet će svojim učenicima.

Ističu i da je moguće koristiti se i brošurom za postupanje u slučaju potresa, koju je izradila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, koji možete vidjeti ovdje. Iz Ministarstva napominju da je potrebno s učenicima proći postupanje za vrijeme potresa i nakon njega.

Prihvatili su i upozorenje Sindikata hrvatskih učitelja te od svih škola traže da provjere imaju li razrađene planove evakuacije i spašavanja te jesu li njihovi djelatnici s njima upoznati. Od škola koje su bile oštećene u potresu, traže da provjere treba li ažurirati plan evakuacije.

– Uloga odgojno-obrazovne ustanove je da u slučaju rizične/krizne situacije evakuira djecu/učenike i zaposlenike i/ili organizira njihovo spašavanje, napominje Šerepac. Na kraju, iz MZO-a kažu kako Vlada planira usvojiti Nacionalni program prevencije nenamjernih nesreća djece, a kako oni podržavaju inicijative, aktivnosti, projekte i programe usmjerene na promoviranje i unaprjeđenje kulture sigurnosti. Najavljuju i edukacije zaposlenika škola te roditelja o povećaju sigurnosti djece.

Cijeli dopis Ministarstva školama možete pronaći ovdje.