Pretraga

Pogledajte neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti iz drugog kuta

A- A+

Pogledajte neke od najpoznatijih turističkih destinacija svijeta iz druge perspektive, a usput saznajte nešto što možda niste znali.

Atenska akropola

Atenska akropola je najpoznatija akropola (grčki: akros, akron = krajnji, najgornji, najviši, šiljat; i polis = grad) stare Grčke. Čini ju kompleks antičkih građevina na ravnoj stijeni od 150 metara nadmorske visine čija je površina oko 3 hektara.

Iako dokazi o tome da je visoravan bila naseljena sežu u četvrto tisućljeće p.n.e., za njen današnji izgled najodgovorniji je Periklo koji je naredio gradnju najpoznatijih građevina u Zlatno doba Antene između 460. i 430. g.p.n.e., a u njihovoj izgradnji sudjelovali su najpoznatiji grčki slikari i kipari, poput Fidija.

1987. upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedno od najvažnijih spomenika europske kulturne baštine.

usklicnik.com

Brandenburška vrata

Brandenburška vrata (njem.: Brandenburger Tor) su trijumfalna vrata, simbol njemačkog glavnog grada Berlina.
Nalaze se na Pariškom trgu i jedina su preostala vrata od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin. Sjeverno od njih nalazi se Reichstag- njemački parlament, a južno Memorijalni centar Europe posvećen Židovima stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Naredbu za izgradnju vrata izdao je pruski kralj Fridrik Vilim II., a gradio ih je arhitekt Karl Gotthard Langhans između 1788. i 1791. godine.
Sastoje od 12 grčkih stupova u dorskom stilu, po 6 na obje strane, visoka su 26 m, široka 65,5 m široka, a dugačka 11 m.

Uzor za izgradnju Brandenburških vrata bila su atenska vrata Propileji na atenskoj Akropoli.

Paul Gamble

Paul Gamble

Central park

Central Park je javni park u centru Manhattana u New Yorku, Sjedinjene Američke Države.
Parkom prođe oko 25 milijuna posjetitelja godišnje što ga čini najposjećenijim gradskim parkom u SAD- u.

Izgradnja je počela 1859., a završila se 1873. godine.
Dugačak je 4 km, a širok 0,8 km. Potpuno je uređen, iako je veći dio prirodan. Sadrži nekoliko prirodnih jezera (npr. Harlem Meer) i ribnjaka, širokih staza za šetnju, jahačku stazu, dva klizališta (od kojih je jedno plivački bazen tijekom ljeta), zoološki vrt, stakleni vrt, rezervat za životinje, veliku površinu sa drvećem i drugo.

Central Park, New York - the Mall

http://www.boredpanda.com/central-park-from-above-sergey-semenov/

Piramide u Gizi

Piramide u Gizi ili Nekropola u Gizi u Egiptu spadaju među najpoznatije i najstarije građevine čovječanstva.
Najveća i vjerojatno najpoznatija piramida je Keopsova piramida, faraona koji je vladao oko 2558. g.p.n.e. Blizu nje je Velika sfinga, te Kefrenova piramida. Treća i ujedno najmanja je Mikerenova.

Iako većina fotografija piramida daje iluziju idiličnog pustinjskog ambijenta, ona se ustvari nalaze u Ulici piramida (Sharia al-Ahram) u Gizi, koja je dio Kairo anglomeracije koja broji oko 20 milijuna stanovnika.

1979. godine upisane su na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi, zajedno s obližnjim drevnim gradom Memfisom, i nekropolama u Abusiru, Dahšuru i Sakari i jedine su preostale od Sedam svjetskih čuda antike.

usklicnik.com

usklicnik.com

Hollywood

Hollywood je ime gradske četvrti Los Angelesa SAD, koja je poznata po koncentraciji filmskih studija i kućama glumačkih zvijezda, a broji oko 300 tisuća stanovnika.

usklicnik.com

usklicnik.com

Mala sirena

Nadahnut pričom Hansa Christiana Andersena, kao i tradicionalnim mornarskim životom Kopenhagena, u gradskoj je luci postavljen brončani kip Male sirene.

Njenu gradnju naručio je 1909. godine Karl Jakobsen, kojeg je fascinirao balet o ovoj bajci, a primabalerina Elen Prajs pozvana je da bude model za statuu, a kip je otkriven 1913.
Iako je razvikana kao Kip slobode, nije ni približno tako spektakularna, viskoka je oko 1,25 m.

wallpaperswiki.com

cooldaddypop.com

Mona Lisa

Tradicionalno identificiranje nepotpisanog i nedatiranog portreta poznatog kao Lisa del Giocondo stavlja se osobi pod imenom Giorgio Vasari, čovjeku koji je bio važan biograf novovremenske povijesti umjetnosti iz 16. stoljeća.

Činjenica je da je Leonardo da Vinci, po svom povratku u Firencu, u godinama između 1500. i 1506., nacrtao jedan portret Lise del Giocondo, žene firentinskog trgovca Francesca del Gioconda. Međutim, Vasari navodi da Leonardo i nakon četiri godine nije dovršio portret u potpunosti te da nije nikada predao nedovršenu sliku svom poslodavcu Francescu del Giocondu, već je zadržava kod sebe.

Kako jedino Vasari spominje ime Mona Lisa, mnogobrojni povjesničari sumnjaju u točnost imena i traže druge izvore. Tako se pretpostavlja da se radi o ljubavnici Giuliana de’ Medicija, neka Pacificia Brandano ili jedna od priležnica Charlesa d’ Amboise, ili čak i Isabella d’ Este, Markiza od Mantove. Neki istraživači idu tako daleko, da tvrde kako nije uopće postojao model, već da je Leonardo naslikao idealnu ženu.

Dimenzija je 76,8 x 53 cm, slikana je tehnikom ulja na drvetu, a čuva se u muzeju Louvre u Parizu.

Pascal Le Segretain

traveljapanblog.com

Planina Rushmore

Mount Rushmore je monumentalna granitna skulptura koju je kreirao Gutzon Borglum. Klesanje je započelo 1927., a završilo 1941. godine.

Skulttura prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a. S lijeve na desno to su: George Washington (1732.–1799.), Thomas Jefferson (1743.–1826.), Theodore Roosevelt (1858.–1919.) i Abraham Lincoln (1809.–1865.).

Nalazi se blizu Keystonea u Južnoj Dakoti, a obuhvaća površinu od 5,17 kvadratnih kilometara. Planina je nazvana prema pravniku Charlesu E. Rushmoreu, tijekom njegove ekspedicije 1885. godine. Lakota Sioux Indijanci nazivali su je ‘Šest djedova’.

https://500px.com/photo/3155017/mount-rushmore-national-memorial-in-high-definition-by-lanis-rossi

usklicnik.com

Slapovi Niagare

Slapovi Niagare predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na rijeci Niagari u istočnom dijelu Sjeverne Amerike, na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. To su zapravo tri odvojena vodopada, ne osobito visoki, ali zato vrlo široki.

Sa 168 000 kubnih metara vode u minuti jedni su od najpoznatijih slapova svijeta koje godišnje posjeti do 30 milijuna ljudi.

usklicnik.com

usklicnik.com

Sagrada Familia

Bazilika Svete obitelji, katalonski: Temple Expiatori de la Sagrada Família, u Barceloni je krunsko remek djelo arhitekta Antonija Gaudíja, iako je ostala nedovršena nakon njegove iznenadne smrti.

Vjersko društvo posvećeno Svetom Josipu 1881. godine kupilo je zemljište za baziliku u vanjskoj četvrti Barcelone, Barrio del Poblet. Gradnja je izvorno povjerena arhitektima Martorellu i Francescu de Paula Villaru, ali su oni nakon izgradnje kripte pozvali mladog i perspektivnog arhitekta Gaudíja koji s vremenom radikalno mijenja Villarov plan.
Nakon njegove smrti, radove su nastavili njegovi suradnici, prije svega Sugrañes, Quintana i Matamala, prema njegovim planovima.

Radovi su prekinuti 1935. godine zbog Španjolskog građanskog rata tijekom kojega je izgorio dio bazilike s izvornim Gaudíjevim modelima i planovima, a ponovno su pokrenuti 1970-ih nakon pada Francova režima i gradnja, premda vrlo polako, traje i dan danas. Kada bude završena, bazilika će biti visoka oko 45 i duga 110 metara. Bit će to jedna od najvećih i sigurno najljepših bazilika kršćanskog svijeta.

Rainer Walter Schmied

El Temple de la Sagrada Familia

Santorini

Santorini, poznat kao i Thira, jedan je od najljepših grčkih otoka, a smješten je u južnom Egejskom moru, 200 km jugoistočno od grčkog kopna te pripada skupini Ciklada. Otok, koji je praktički kaldera, današnji izgled duguje erupciji vulkana.

Mjesto je jedne od najvećih zabilježenih erupcija u ljudskoj povijesti, tzv. minojske erupcije koja se dogodila približno 1600.g.p.n.e. kada je na Kreti cvjetala minojska civilizacija. Druge legende pak govore da je na području današnjeg Santorinija bila možda čak i drevna Atlantida. Kako opisuje starogrčki filozof Platon, Atlantida je uništena i potopljena, te neki vjeruju kako je izbrisala upravo ova vulkanska erupcija.

paowmagazine.com

usklicnik.com

Slavoluk pobjede

Slavoluk pobjede u Parizu spomenik je koji se nalazi u središtu Trga Charlesa de Gaullea, poznatog i kao Trg zvijezde. Nalazi se na zapadnom kraju avenije Elizejske poljane. Podignut je u čast borcima za Francusku, posebno onim iz Napoleonskih ratova. Ispod slavoluka nalazi se Spomenik neznanom vojniku iz Prvog svjetskog rata.

Spomenik je projektirao Jean Chalgrin 1806. godine nešto poslije Bitke kod Austerlitza, jedne od najveći i najslavnijih Napoleonovih bitaka. Izgradnja je trajala do ranih 1830-ih godina. Projekt je neoklasicistička interpretacija starorimskog Titovog slavoluka, visok je 49,5 m i širok 45 m širok, što ga čini drugim najvećim slavolukom na svijetu.

https://500px.com/photo/3805859/arc-de-triomphe-twilight-by-kajo-photography

Stonehenge

Stonehenge je građevina smještena u okolini Amensburya u Engleskom okrugu Wiltshire, otprilike 13 km sjeverozapadno od Salisburya. Prethistorijski spomenik datira od mlađeg kamenog do starijeg brončanog doba, 3000.-1000. g.p.n.e. Spada među megalitičke spomenike jer je građen od ogromnih kamenih blokova. Danas je u ruševnom stanju, a nije poznato čemu je služio, no smatra se u obredne ili vjerske svrhe.

Stonehenge je dodan u UNESCO-ov popis Zaštićene baštine 1986. godine.

Stonehenge

e-architect.co.uk

Taj Mahal

Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh koji je izgradio mogulski vladar Džahan-šah kao spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal.
Iako je bijela kupola mramornog mauzoleja najpoznatija arhitektonska komponenta, Taj Mahal je zapravo integrirani kompleks struktura.

Gradnja je počela oko 1632. i završena 1653. godine. Iranski arhitekt Ustad Ahmad Lahauri smatra se glavnim projektantom Taj Mahala.

Vrhunskim je to ostvarenje mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.
1983. postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa”.

https://500px.com/photo/55909292/taj-mahal-by-marvin-bartels

usklicnik.com

Zabranjeni grad

Zabranjeni grad je naziv za nekadašnju carsku palaču kineskih dinastija Ming (1368.-1644.) i Qing (1644.-1911.), a danas muzej koji se prostire se na više od 720.000 m², sastoji se od 890 zgrada i ima 9.999 prostorija u samom središtu Pekinga.

Izgradnja Zabranjenog grada započela je 1406. godine. Bilo je potrebno 14 godina i oko 200.000 radnika da bi se kompleks završio.

UNESCO ga je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom 1987. godine, zajedno s Carskom palačom u Shenyangu .

Panoramio.com

usklicnik.com