Pretraga

Mona Lisa u Louvreu nije original, već duplikat?

A- A+

Povjesničari umjetnosti nedavno su iznijeli zanimljivu tezu prema kojoj je Leonardo da Vinci svoju legendarnu Mona Lisu naslikao deset godina prije one koja je izložena u Louvreu. Prema toj teoriji, Mona Lisa u Parizu nije original, već duplikat.

Profesori Alessandro Vezzosi i Carlo Pedretti planiraju javnosti predočiti dokaze koji potvrđuju da je originalna Mona Lisa ona koju je Leonardo da Vinci naslikao deset godina prije nego je naslikao onu koja je danas izložena u Louvreu.

Slika za koju povjesničari tvrde da je original, nalazi se u Švicarskoj u Isleworthu. Umjetnina je promijenila nekoliko vlasnika. Radi se o Mona Lisi koju je pronašao kolekcionar Hugh Blaker u kući jednog plemića, još prije Prvog svjetskog rata. 

Izdvojeni članak

Galerija: Uzeo kokain, xanax i marihuanu pa slikao

Nakon tvrdnji povjesničara umjetnosti o neautentičnosti Mona Lise iz Louvrea, javljaju se i oni koji tvrde da takva teorija ne drži vodu.

– Toliko je toga pogrešno. Haljina, kosa, pozadina. Nadalje, ova je slika naslikana na slikarskom platnu koje je da Vinci rijetko koristio. Vjerujem da je u slučaju Mona Lise iz Islewortha riječ o kopiji koja je nastala nekoliko godina nakon prave slike, izjavio je Martin Kemp. 

Ovaj profesor s Oxforda protivi se tezi koju su iznijeli stručnjaci i tvrdi da je nemoguće da se radi o slici koju je da Vinci naslikao deset godina ranije, zbog očito različitih stilova.