Pretraga

Politolozi nisu političari, nego…

A- A+

                                                                        

                                               

Što je uopće politologija i čime se politolozi bave? Nije sramota ako ne znate, jer ima i studenata politologije koji nisu sigurni da znaju. Najkraća moguća definicija kaže da je politologija znanost o politici. Opis  politološkog posla malo je duži i uključuje riječi kao što su stručnjak, vlast, vlada, politički fenomen, politički ustroj, politički sustav. Ipak, politolog nije isto što i političar pa diploma s Politologije ne znači da ćete sjediti u saboru.

Za više insajderskih informacija obratili smo se studentici Marini s 5. godine Fakulteta političkih znanosti. Ona kaže:

-ukoliko uvažimo tradicionalno potcjenjivanje društvenih fakulteta, političke znanosti ipak su nešto zahtjevnije

-znanje je uglavnom teorijsko, tako da je čitanje glavna aktivnost

-od studenata se zahtjeva pisanje raznoraznih podnesaka, seminara, eseja i na to zna otići dosta vremena

-ako želite samo prolaz (čitaj 2), pretjeran trud nije potreban, naročito ako imate izražene sposobnosti snalaženja

-postoji mogućnost biranja veoma interesantnih kolegija, tema koje će vam biti zanimljive, tako da studiranje od zahtjevnog nekima postane strast

-kao kronički kampanjac priznaje da redovito učenje nije nužno, no prve dvije godine iziskuju višu razinu organizacije

-trenutno za jedan izborni kolegij čitam djelove Mein Kampfa i ne mogu vam opisati kako mi je neugodno bilo to nabavljati

Napokon, evo i odgovora na famozno pitanje što politolozi mogu raditi nakon fakulteta:

-predavati Politiku i gospodarstvo u srednjim školama, raditi kao politički analitičar u nekom institutu ili NVO (nevladine organizacije), raditi u tijelima poput Državnog izbornog povjerenstva, Ministarstvima, a uskoro će biti moguće i javljati se na mjesta policy analitičara u EU institucijama.

-mogu se baviti i novinarstvom, naročito političkim

Svima onima koje zanima je li politologija potrebna budućim političarima Marina odgovara:

To je pitanje na koje svaki politolog nerado odgovara, budući da nas svi percipiraju kao saborski podmladak ili komunjare, a ne znanstvenike i doktore društva. No, naravno da se na faks upisuju i oni s političkim aspiracijama. FPZG takvima svakako pruža dobar background, odnosno dovoljnu količinu znanja i uvid u svijet politike.

Ipak, politolozi na tržištu rada ne stoje baš najbolje. Od stotinjak politologa koji svake godine diplomiraju na FPZG-u, tek manji broj ima priliku upotrijebiti svoje zaista široko znanje. Oni nerijetko u medijima komentiraju dnevno-politička zbivanja, no isplati li se zbog toga studirati pet godina?