Pretraga

Polovina mladih u Hrvatskoj ‘sjedi’ na burzi, kao glavni problem vide korupciju

A- A+

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj je dosegla dramatično visokih 51,6 posto, a ujedno je to najviša stopa nezaposlenosti mladih u povijesti Hrvatske.

Trenutačno broj nezaposlenih, prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, iznosi 368.558. Od toga je 35 tisuća mladih bez radnog iskustva, dok je onih s bilo kakvim radnim iskustvom čak 70.960. Postotak nezaposlenih mladih iznosi vrtoglavo visokih 51,6 posto, što znači da je polovica mladih Hrvata nezaposlena, prenosi Moj Posao.

Adriatic institut za javnu politiku

‘Zeznuli su nas s radom za 1600 kuna’

Broj nezaposlenih iz dana u dan raste, a mladi su sve više uvjereni kako će se načekati dok sjednu na svoje radno mjesto. Neki od njih objasnili su nam koji su po njima uzroci takvog alarmantnog stanja.

– Nezaposlenost je velika, to stoji, a u Ministarstvu su zeznuli stvar time što su pokrenuli onu mjeru stručnog osposobljavanja za sitnih 1600 kuna, jer sad to poslodavci masovno koriste. Ne znam točno što bi trebalo poduzeti da se stanje promijeni, možda tražiti savjet izvana (ne MMF, zasad), ili besramno kopirati neku državu koja je izašla iz krize, rekao nam je Tomislav, diplomirani anglist, koji još čeka svoju priliku.

Izdvojeni članak

Garancija za mlade: Mrsić obećava poslove u roku od pola godine, mladi mu ne vjeruju

‘Korupcija je glavni problem’

Mnogi problem vide u predugom radnom vijeku, obaveznom tražnju radnog iskustva, te u korupciji, odnosno nemogućnosti dobivanja posla ukoliko se nema neka veza. – Ima raznih faktora, a po meni je veliki problem predugi radni vijek, odnosno kasni odlazak u mirovinu. Poslodavci također imaju jako lošu politiku, i skoro svi traže radno iskustvo, a kako će ga netko imati ako ga nitko bez njega neće zaposliti. I naravno korupcija, to bi ustvari bio glavni problem. Veze, vezice i poznanstva su glavni uvjet za neko normalno zaposlenje, rekao je Matija iz Karlovca.