Pretraga

Ponovili sjajan uspjeh: Hrvatski učenici na domaćem terenu osvojili svjetsku broncu iz debate

A- A+

Svjetsko prvenstvo iz debate, koje se posljednjih 12 dana održavalo u Zagrebu, kulminiralo je jučer finalnim ogledom Indije i Kine. Kina je bila bolja i ukupni je pobjednik ovogodišnjeg prvenstva, a za sjajne vijesti pobrinuli su se naši srednjoškolci. Hrvatski su učenici obranili prošlogodišnju broncu u kategoriji država kojima engleski nije materinji jezik, a uz to, naša Nika Ćavar četvrta je govornica Svjetskog prvenstva dok je Marko Kasun slijedi na petom mjestu!

Hrvatsku su predstavljali zagrebački učenici: Marko Kasun i Loren Serdarević iz XV. gimnazije, Nika Ćavar iz XVI. gimnazije, Maja Roglić iz V. gimnazije te Alma Džafić iz II. gimnazije | Foto: privatna arhiva

Svjetsko prvenstvo iz debate, najveće ikada, održano je u Zagrebu, a nakon 12 dana u kojima je održano 290 debata poznati su pobjednici. Kina je ukupni pobjednik natjecanja nakon finalnog ogleda s Indijom, dok hrvatska brončana medalja dolazi iz kategorije zemalja kojima engleski nije materinji jezik.

Znatno pomlađena ekipa ponovila prošlogodišnji uspjeh

Izdvojeni članak

Zagreb pod opsadom 600 mladih iz čak 65 zemalja: Pod budnim okom 100 sudaca, došli odmjeriti snage u debatiranju

Naši učenici obranili su prošlogodišnju broncu iz iste kategorije sa Svjetskog prvenstva na Baliju, što pokazuje njihovu nesumnjivu kvalitetu. Hrvatsku su predstavljali zagrebački učenici: Marko Kasun i Loren Serdarević iz XV. gimnazije, Nika Ćavar iz XVI. gimnazije, Maja Roglić iz V. gimnazije te Alma Džafić iz II. gimnazije. Cijelu godinu su se pripremali s dvije trenerice, Ivonom Anić i Marijom Jarnjak, studenticama koje svoje slobodno vrijeme ulažu u rad sa srednjoškolcima.

– Iznimno smo ponosni na ovaj rezultat. Radili smo dugo i naporno, imali dosta jake protivnike. Iz debatu u debatu naši su učenici bili sve bolji i bolji, a to se vidi i ovom medaljom. Imamo puno potencijala za dalje, ovo je bila znatno pomlađena postava i sada trebaju nastaviti raditi dalje, rekla je Ivona Anić, jedna od trenerica Hrvatske debatne reprezentacije.

‘Cijela godina priprema i rada se i više nego isplatila’

Osim reprezentativnog uspjeha, valja istaknuti i kako je naša Nika Ćavar četvrta govornica Svjetskog prvenstva, a Marko Kasun slijedi je na petom mjestu. Oboje su se prvi puta natjecali na Svjetskom prvenstvu.

Izdvojeni članak

Veličanstvena petorka: Debatna repka na Svjetskom prvenstvu na Baliju ostvarila dosad najbolji rezultat za Hrvatsku!

– Kada su nas prozvali za brončanu medalju bila sam ponosna na nas. Cijela godina priprema i rada se i više nego isplatila. Jako smo se povezali kao ekipa i drago mi je da bronca ostaje u Hrvatskoj. Za svoje četvrto mjesto mogu samo reći da sam bila u nevjerici. Stvarno nisam očekivala. Prvi puta se natječem i već sam među najboljima što mi daje dodatnu motivaciju da nastavim ovako raditi, rekla je Nika dok je Marko nadopunio da je osvajanje medalje “san snova”.

Zapažene rezultate naši su učenici ostvarili na domaćem terenu, u Zagrebu koji je bio domaćin najvećeg prvenstva u debati u tridesetak godina koliko natjecanje postoji. Sudjelovale su države cijelog svijeta, njih ukupno 65, dok je broj sudionika bio veći od 630. Cijelo natjecanje organiziralo je Hrvatsko debatno društvo.