Pretraga

Veličanstvena petorka: Debatna repka na Svjetskom prvenstvu na Baliju ostvarila dosad najbolji rezultat za Hrvatsku!

A- A+

Posljednjih desetak dana, petero učenika zagrebačke II. i V. gimnazije provelo je u Indoneziji, točnije, na bajkovitom Baliju. Povod odlasku na Bali bez obzira na ljetne praznike nije bio odmor, već debatiranje na Svjetskom prvenstvu u debati. Petorka je branila boje Hrvatske kao naša nacionalna debatna reprezentacija, a nakon 11 dana na Baliju, prošavši u eliminacijske runde, ostvarili su najbolji rezultat Hrvatske dosad! Osim toga, ekipa se vratila kući s brončanom medaljom u kategoriji zemalja kojima engleski nije materinski jezik, a nisu izostali ni pojedinačni uspjesi. Alma Džafić, učenica II. gimnazije u Zagrebu i debatna reprezentativka, za Srednja.hr ispričala je kako je izgledalo natjecanje na Baliju, a s nama je podijelila i predivne fotografije s druge strane svijeta.

Igor Fras, Alma Džafić, Maja Roglić, Marija Jarnjak, Hrvoje Kožić | Foto: Privatna arhiva

Prvih 11 dana kolovoza, petero učenika zagrebačke II. i V. gimnazije provelo je na Baliju. No, ekipa se nije išla odmarati, već debatiranjem braniti hrvatske boje na Svjetskom prvenstvu u debati (WSDC – World Schools Debating Championship). Na Baliju se ove godine okupilo 50 nacionalnih reprezentacija, a našu repku činili su učenici dvije zagrebačke gimnazije.

Povijesni uspjeh: Prvi puta u 30 godina Svjetskog prvenstva, Hrvatska izborila prolaz u eliminacijske runde

Izdvojeni članak

Dvojica zagrebačkih studenata s PMF-a i FER-a najbolji su debatanti u Europi

Hrvoje Kožić i Maja Roglić jake su debatne snage iz V. gimnazije, dok su se Marija Jarnjak, Igor Fras i Alma Džafić na Bali zaputili iz II. gimnazije. Marija, Igor i Hrvoje su maturanti, dok je Maja završila 2. razred, a Alma 3. Ekipa je na Bali stigla 31.7., dva dana prije početka samog natjecanja, kako bi se prilagodili na tropsku klimu i vremensku razliku.

Naša debatna reprezentacija na prvenstvu je ostvarila sjajan uspjeh – osvojili su treće mjesto u English Foreign Language kategoriji, odnosno, u kategoriji zemalja kojima engleski nije materinski jezik. Osim toga, Marija Jarnjak individualno je 11. u EFL kategoriji, a Hrvoje Kožić 15. Prvi puta u 30 godina Svjetskog prvenstva u debati, hrvatska je reprezentacija tijekom natjecanja prošla u eliminacijske runde i time ostvarila najbolji uspjeh dosad!

Preliminarna kola protiv Nizozemske, Katara, Nepala, Grčke…

Kako je teklo natjecanje i o čemu se debatiralo, priča nam reprezentativka Alma Džafić.

Izdvojeni članak

Maturant Hrvoje svjetski je viceprvak u filozofiji: ‘Obrazovni sustav radi protiv učenika’

– Samo natjecanje koncipirano je kroz osam preliminarnih rundi u kojima se debatira na četiri pripremljene teze i četiri impromtu teze, što znači da dobijemo tezu sat vremena prije debate i moramo smisliti argumente bez ikakve pomoći trenera, interneta i ikakvih drugih vanjskih izvora informacija. Najbolji timovi prolaze, odnosno debatnim rječnikom – brejkaju u eliminacijska kola. Dio ih prolazi izravno u osminu finala, a drugi dio mora se izboriti za pobjedu u još jednoj rundi, tzv. partial double octos, kako bi došli do osmine, pojašnjava nam Alma i dodaje da se partial double octos uvela kako bi se osiguralo da svi timovi s pet pobjeda i više imaju šansu u eliminacijskim kolima.

U preliminarnim rundama, ekipa se susrela s reprezentacijama Nizozemske, Katara, Nepala, Grčke, Vijetnama, Hong Konga, Njemačke i Slovačke. Preliminarna kola zaključili su sa šest od osam mogućih pobjeda što je ujedno i najbolji rezultat koji je Hrvatska ostvarila do ovog trenutka na debatnim svjetskim prvenstvima.

Kompleksne teme u debatama – od vojne prisutnosti NATO-a u istočnoj Europi do legalizacije for-profit surogat majčinstva

Zanimale su nas teme o kojima se debatiralo.

– Pripremljene teze ticale su se NATO-ove vojne prisutnosti u istočnoj Europi, obaveznog članstva u sindikatima, treba li zabraniti for-profit visokoobrazovne institucije i treba li ukinuti povlasticu neplaćanja poreza vjerskim institucijama koje ne dopuštaju ženama da dođu na liderske pozicije. U impromptu kolima debatirali smo o tome jesu li privatni entiteti ili država bolji u zaštiti ugroženih vrsta, trebaju li države postavljati kipove koji komemoriraju i glorificiraju vojne kampanje i službu vojnika u ratovima, treba li ograničavati otvaranje trgovina velikih prodajnih lanaca kako bi se zaštitili lokalni biznisi i za kraj, bi li države trebale moći prioritizirati tražitelje azila prema kulturnoj kompatibilnosti, priča nam debatantica Alma.

S obzirom na skor sa šest od osam pobjeda u preliminarnim kolima, slijedio je ‘okršaj’ za osminu finala, i to s Danskom u partial double octo rundi. S Dancima se debatiralo o legalizaciji for-profit surogat majčinstva i u tom dvoboju, Danska je ipak bila bolja i otišla u osminu finala, a Hrvatska je ostvarila najbolji uspjeh dosad.

Debatna reprezentacija nakon ceremonije zatvaranja prvenstva | Foto: Privatna arhiva

Svjetsko prvenstvo u debati dogodine u Hrvatskoj i Sloveniji

Na kraju, svjetski naslov uzela je reprezentacija Singapura, nakon dvoboja s Engleskom u velikom finalu.

Izdvojeni članak

Jedan od najboljih maturanata u državi upravo je osvojio svjetsko zlato u Geografiji

– Apsolutno smo presretni rezultatom, naši treneri su ponosni kao i mi sami na sebe, kaže Alma i ističe njihove debatne trenere Bojana Marjanovića i Anastaziju Stupar, koji su ih pratili na prvenstvu te koji već niz godina u sklopu Hrvatskog debatnog društva rade s reprezentacijom, pripremaju debatante za turnire, a u posljednje vrijeme intenzivno se bave i organizacijom WSDC-a 2018. koji će se održati u Hrvatskoj i Sloveniji.

Inače, hrvatska debatna reprezentacija okuplja učenike iz različitih škola i debatnih klubova koji imaju želju i potencijal ozbiljnije se baviti debatom i sudjelovati na što više međunarodnih turnira. Reprezentacija u ovom trenutku ima 15-ak članova, a svake godine bira se pet članova koji predstavljaju Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Spomenimo i kako je reprezentacija na prvenstvu u Singapuru 2015. osvojila naslov najbolje ekipe u kategoriji zemalja kojima je engleski strani jezik.

Bajkoviti Bali

Tijekom samog natjecanja, ekipa nije imala toliko slobodnog vremena, debate su ih pomalo iscrpljivale pa nisu stigli toliko uživati u ljepotama Balija. No, nakon poraza od Danske, za reprezentaciju je natjecanje završilo pa im je preostalo nekoliko dana za razgledavanje. Tako su obišli brojne hramove, rižina polja, vulkane, a nisu bili rijetkost niti susreti s brojnim životinjama. Neke od sjajnih fotografija uslikanih na Baliju, Alma je podijelila s nama, a možete ih vidjeti u fotogaleriji.