Pretraga

Popijte ili platite: ‘Kava za kasnije’ došla u hrvatske kafiće

A- A+

Ideja kave za kasnije, koja se u kratkom roku proširila po svijetu, došla je i do Hrvatske. Obzirom da su Hrvati poznati kao narod koji voli sjesti u kafić i popiti dobru kavu, ‘kava za kasnije’ je idealan projekt za naše područje. Iz dana u dan se novi kafići priključuju ovoj akciji i na taj način omogućuju svojim gostima da počaste kavom one koji za to nemaju novaca.

Ostavljanje novaca za kavu koju mogu popiti nepoznati ljudi koji si ne mogu priuštiti taj vrući napitak uzelo je maha i u hrvatskim kafićima. Riječ je o zasmisli da kad uđete u kafić i popijete kavu, platite još jednu ‘kavu za kasnije’.

Tu kavu bilo kada mogu popiti neki drugi ljudi, koji nemaju novaca da si plate kavu. Sve što trebaju napraviti je pitati za uvjetnu kavu.

Izdvojeni članak

Mala djela mnogo znače: Razveselite nekoga ‘Kavom za kasnije’

U blizini zagrebačke bolnice Rebro nalazi se kafić Kofein, čiji djelatnici su po društvenim mrežama prvi raširili ovaj hvalevrijedan trend u Hrvatskoj. Kako bi započeli trend odlučili su za početak staviti na raspolaganje prvih 10 ‘kava za kasnije’.

– Što se tiče navedenih kava, može ih dobiti bilo koja osoba koja trenutno nije pri lovi, bio on beskućnik ili osoba koja je zadnjim novcima platila račun za vrtić, kruh ili tako nešto, piše na Facebook stranici ovog kafića.

Svjesni su da se radi nekoliko kava neće obogatiti, a kako i inače imaju politiku da je svaka šesta kava za gosta gratis ovu ideju su prihvatili s veseljem.
Kava za kasnije proširila se i u druge gradove, pa je tako osječki kafić Barcelona također počeo promovirati ideju besplatne kave.
– Iako su svi dobrodošli mnogi si ne mogu priuštiti za dolazak, pa smo stoga odlučili dati priliku osobama koje mogu odvojiti koju kunu za one koji to ne mogu, kratko su poručili iz kafića za portal sib.hr.

Iako se tek nekolicina kafića uključila u ovu humanitarnu ideju, zbog navike ispijanja kave u Hrvata ova akcija bi se na našim prostorima mogla i zadržati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap