Pretraga

Splitska nastavnica ostavila gotovo milijun kuna malim Vukovarcima

A- A+

Koje veze imaju vukovarska djeca iz naselja Sotin s pokojnom splitskom profesoricom Ljeposavom Dobrilom Vojnović? Upravo ta profesorica odlučila je da će nakon njene smrti, stan u njenom vlasništvu biti prodan, a sredstva uložena onima kojima to najviše treba. Nasljednici su ispoštovali ovu veliku želju, a vukovarski klinci i klinceze su zbog velikog srca jedne splitske nastavnice dobili novi dječji vrtić.

Čak i nakon smrti, djela plemenite splitske profesorice Ljeposave Dobrile Vojnović i dalje žive. Naime, ova nastavnica hrvatskog jezika i književnosti cijeli je život bila iznimno vezana uz djecu. Zbog toga je njezina želja bila da se stan u centru Splita u kojem je živjela proda, a gotovo milijun kuna dobivenih od prodaje donirani su za gradnju jednog vukovarskog vrtića.

Derutna kućica postat će vrtić

Splićanka Ljeposava Dobrila Vojnović je zbog svog načina razmišljanja osigurala je vukovarskom naselju Sotin cijeli jedan dječji vrtić. Naime ova profesorica hrvatskog jezika i književnosti cijeli život bila je vezana uz djecu, a njen nesebičan i plemeniti čin osigurao je nekolicini mališana na drugom kraju zemlje dječji vrtić.

Vukovarsko naselje Sotin dosad nije imalo dnevni boravak za najmlađe, a jedna od tamošnjih derutnih kućica u sljedeća tri mjeseca će doživjeti veliku promjenu, jer će postati vrtić.
U to je uloženo 880 tisuća kuna, koliko je koštala prodaja splitskog stana.

Izdvojeni članak

Blog: Uvođenje ćirilice u Vukovaru je test demokracije u Hrvatskoj

Vukovarci isprva nisu vjerovali da je priča istinita

Cijelu akciju prodaje stana i doniranja novaca u plemenite svrhe vodio je jedan od nećaka pokojne profesorice, koji je preko splitskih veterana Domovinskog rata došao do njihovih kolega iz Vukovara.

– Cijela obitelj je presretna što smo proveli dugogodišnju želju naše tetke. Ona je dugo govorila kako želi pomoći djeci Vukovara, darovati nakon smrti novce od prodaje stana nekoj vukovarskoj školi ili vrtiću. Presretni smo što smo njenu želju realizirali. Lijep je to osjećaj, kazao je Ljeposavin nećak za Slobodnu Dalmaciju.
Dodaje kako je cijela obitelj iznimno ponosna na plemenitost tetke Ljeposave.

Predsjednik Udruge vukovarskih branitelja, Ivo Kovačić je pomogao nasljednicima u traženju najbolje svrhe za ovaj novac. Kad su ga nazvali, isprva uopće nije vjerovao da je ta priča zaista istinita.
– Prvo sam pitao je li to stvarno, je li to istina, je li to neka, prisjetio se Kovačić.
Međutim ispostavilo se da je priča istinita, te da će vukovarski klinci imati novi vrtić.

I to sve zahvaljujući velikodušnosti i dobroti splitske nastavnice.

Splitska nastavnica ostavila gotovo milijun kuna malim Vukovarcima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap