Pretraga

Potresna priča mladog i slijepog profesora glazbe iz Zagreba

A- A+

Bojan Bertak je profesor glazbe iz Zagreba, koji svaki tjedan napravi preko 500 kilometara do posla da bi skupio samo pola satnice. Ovaj 32-godišnjak k tomu još je i slijep, no uspješno svladava sve prepreke ne bi li sebi omogućio imalo dostojan život. Predaje u tri škole, a putuje na radna mjesta od glavnog grada sve do Slavonije, mijenjajući prijevozna sredstva od automobila preko autobusa do vlaka.

Foto: Thinkstock

Profesor glazbe iz Zagreba Bojan Bertak, svaki tjedan prijeđe više od 500 kilometara do tri radna mjesta, ne bi li skupio samo pola satnice. Ovaj 32-godišnjak uz sve te teške okolnosti je i slijep, ali prkosi teškoj sudbi i nebrizi od strane države prema potrebitima, svladavaući sve prepreke te mijenjajući više prijevoznih sredstava, izvještava HTV.

Izdvojeni članak

Najpotresniji video ikada: Ljudska nesebičnost spašava živote

Ne želi sažaljenje, ali bliže radno mjesto bi mu predstavljalo itekakvo olakšanje

Prelazeći silnu kilometražu, Bojan nailazi na brojne zapreke, ali ih uspješno svladava unatoč nedostatku vidu, koji mu je dakako dodatni teret.

On naime, putuje u tri škole, u tri različita mjesta te tri različite županije. Tako iz Zagreba ide čak u Slavoniju. Tamo predaje svoj predmet jer bliže nema mogućnosti. I ovako u tri škole skupi samo pola satnice. U glavnom gradu nemaju sluha za njega pa mora putovati tamo gdje ga prihvaćaju, javlja spomenuti izvor.

Sažaljenje ne traži, no bliži put do posla puno bi mu toga olakšao. Kao uostalom i bilo kome drugome.

Nikada nije vidio svjetlo dana, ljudske obrise, ulicu, tramvaj, vlak ili autobus, mjesta, kojima svakodnevno prolazi na putu za posao. No, nije pristao, kako kaže pristao vegetirati i samo primati socijalnu pomoć.

Izdvojeni članak

Malo dobrih ljudi: 19-godišnji marinac namjerno izgubio da pomogne dječaku

Poslije svega mu ostane 500 kuna za život

Svi ti kilometri koje prolazi iz tjedna u tjedan, malo mu zadovoljstva ostave. Uspije nakupiti jedva pola satnice, a kada se uračunaju silni troškovi putovanja ostane za život ima jedva 500 kuna.

No ni to što je od rođenja slijep, ni što zbog bolesti sve slabije čuje, u Bojanu ne ubija volju za radom.

– Hitno tražim punu satnicu makar morao putovati na još jedno radno mjesto, četvrto, izjavio je Bertak.

Putovao je i prije pet godina, i prije tri godine kada je bila njegova priča prvi put objavljena. No nažalost u svemu su se mijenjala samo odredišta. Sve što traži i dalje je jedan posao na jednoj adresi.

Nadamo se da će bar toliko dobiti ovaj hrabri i ustrajni profesor.