Pretraga

Poznata sudbina ravnatelja škole u kojoj je učenica žigosana slovom ‘U’

A- A+

Sredinom veljače veliki je incident potresao Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu Zadar. Jedan je učenik svojoj kolegici upaljačem žigosao slovo ‘U’ na ruku. Ravnatelj škole Jozo Dragić ustvrdio je kako nije riječ o prevelikom incidentu, inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja u njegovu je radu uočila propuste i nepravilnosti. Ministrica Blaženka Divjak zatražila je razrješenje ravnatelja, ali školski odbor jednoglasno ga je odbio smijeniti.

Screenshot: N1; HRT

Kako doznaje Radio Zadar, školski odbor tamošnje Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole jednoglasno je odbio prijedlog ministrice Divjak o smjeni ravnatelja Joze Dragića.

– Školski odbor nije prihvatio prijedlog prosvjetnog inspektora da se ravnatelj razriješi, ta je odluka bila jednoglasna. To je bilo u okviru od 15 dana koji je zakon predvidio da se školski odbor mora očitovati i postupiti ili ne postupiti prema prijedlog inspektora. Sada je na potezu viša instanca. Zakon predviđa da u tom slučaju ministar može, ako smatra opravdanim, i sam razriješiti ravnatelja, kazao je za Radio Zadar pročelnik Odjela za obrazovanje Zadarske županije, Ivan Šimunić.

Izdvojeni članak

Ravnatelj o žigosanju učenice: ‘To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača’

Podsjetimo, sredinom veljače jedan je učenik prvog razreda Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar užarenim metalnim dijelom upaljača svojoj kolegici na ruku žigosao slovo ‘U’, a isto je učinio i još jednom učeniku. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja na 15-godišnjakom, prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu za mladež podnesena kaznena prijava zbog tjelesne ozljede.

Ravnatelj škole Jozo Dragić izjavio je kako nije riječ o prevelikom incidentu te kako je ‘to obična dječja igra, samo prislanjanje vrućeg upaljača’. Pojavu ovakvih incidenata pokušao je opravdati sve većim brojem učenika koji školu upisuju po individualiziranom programu.

Nakon što je prosvjetna inspekcija pronašla propuste i nepravilnosti u radu ravnatelja Dragića, školskom odboru Ministarstvo obrazovanja uputilo je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu. Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti.