Pretraga

Poznato tko bi trebao provoditi analizu koja će utvrditi plaće u školama

A- A+

U tijeku štrajka u osnovnim i srednjim školama, premijer Andrej Plenković ovog je tjedna u Saboru najavio da će Vlada angažirati stručnjake koji će utvrditi realnu složenost svih poslova u svim javnim službama te će se po tome izračunati koeficijenti plaća. Kako piše vecernji.hr, Vlada planira angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu za posao analize koeficijenata.

Premijer Andrej Plenković, screenshot | N1 televizija

Štrajk u školama traje već više od deset dana, a sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenata plaće za prosječno 6,11 posto. Premijer je na sjednici Sabora prošle srijede rekao da će u idućoj godini Vlada ponuditi povećanje osnovice plaća od 6,12 posto svim javnim službenicima, što su sindikati u prosvjeti proglasili ponižavajućim i dodatnim produbljivanjem nejednakosti među zaposlenima u javnim službama, te su naglasili da traže povećanje koeficijenata i zato ostaju u štrajku.

Izdvojeni članak

[Uživo štrajk u školama] Profesori ostaju u štrajku, do kraja tjedna najavljuju plan za sljedeći tjedan

Premijer je na spomenutoj sjednici Sabora rekao i da će se angažirati stručnjaci koji će utvrditi realnu složenost poslova te će se prema tome izračunati koeficijenti za sve u javnim službama, a vecernji.hr piše da će se angažirati vodeći strani konzultanti da bi se izbjegla mogućnost lobiranja lokalnih interesnih grupa, to jest, da bi se analiza provela što neovisnije.

Analiza složenosti poslova u javnom sektoru morala bi prve rezultate pokazati u prvoj polovici 2020., piše navedeni izvor. Osim prijedloga koeficijenata, analiza će pokazati i koliki je broj zaposlenika potreban u kojem sektoru. To znači da će se između ostalih sektora, i u sektoru obrazovanja pokazati kolike bi trebale biti plaće te koliko je zaposlenih potrebno na kojoj funkciji u školama.

Kako piše vecernji.hr, analize javnog sektora provođene su i ranije, ali to nije puno pomoglo poboljšanju državnog sustava.