Pretraga

[Uživo štrajk u školama] Profesori ostaju u štrajku, do kraja tjedna najavljuju plan za sljedeći tjedan

A- A+

Štrajk nastavnika i zaposlenika u osnovnim i srednjim školama nastavlja se peti dan. Prvog dana štrajka koji se održao prošli četvrtak, štrajkalo se u svim dijelovima države, a potom je od petka štrajk nastavljen cirkularno, što znači da je svakog dana u štrajku bilo nekoliko županija. Danas se štrajka u Gradu Zagrebu gdje je i najviše škola. Nastavnički sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6, 11posto, te govore da neće odustati dok im se taj zahtjev ne ispuni.

ilustracija: srednja.hr

Peti je dan štrajka u školama u kojem je cirkularno na red došao Grad Zagreb. Djelatnici osnovnih i srednjih škola traže povećanje plaća, a uz njih priključivanje štrajku najavljuju i iz visokog obrazovanja.

Iako se svakoga dana točno u podne objavljivalo u kojim će se županijama štrajk odvijati narednog dana, danas će sindikati već u 9.20 na Markovom trgu održati press konferenciju na kojoj će iznijeti nove podatke o štrajku te reći gdje će se štrajkati sutra.

17:45h Press konferencija sindikata u četvrtak

Sindikati su najavili novu press konferenciju sutra u 12h gdje će najaviti daljnje aktivnosti štrajka kroz sljedeći tjedan. Koje županije su u štrajku u četvrtak i petak, pogledajte ovdje.

17:25h Ministar financija Marić najavio da će povećanje plaća iznositi preko milijardu kuna

Najavljena povećanja, čiji će točni datumi tek biti poznati, a prema očekivanju će biti početkom, sredinom i u drugoj polovici godine, prevedena u brojke iznose oko 1,1 do 1,2 milijarde kuna, rekao je Marić i dodao da će povećanje osnovice službenicima za mandata Vlade iznositi oko 18,3 posto, prenosi N1 televizija.

15:40h Divjak komentirala premijerov prijedlog za koji nije znala

– Prije svega pokazuje se da izgleda da sredstava ima za povećanje plaća, to je dobra vijest, pokazuje se da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve, to se vidi po koeficijentima koji su sada na stolu, ali moramo razumijeti da posebni položaj škola i prosvjetnih radnika treba ipak staviti u fokus i jasno poslati poruku.

Sjesti sa socijalnim partnerima i s njima odradi onaj drugi dio razgovora koji se odnosi na ispravljanje nepravde u koeficijentima, a naravno da tu sindikati koji predstavljaju prosvjetne djelatnike moraju sjesti s Vladom za stol i premijer to mora omogućiti da bi bili sigurni što je s tom drugom ponudom koja se odnosi na same koeficijente, koji su rokovi i što ćemo odgovoriti onima koji su najzaslužniji da je reforma ušla u škole i koji tu reformu provode. Moramo biti jasni sa svojim porukama prema njima, komentirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a prenosi N1 televizija.

Nije znala što će premijer reći za saborskom govornicom.

– I to je jedan od razloga zašto moramo sjesti i vidjeti što ta ponuda uključuje, a očito uključuje povećanje plaće za sve, a očito je na stolu i korekcija koeficijenta i mora se vidjeti u kojem to smjeru ide. Jedno je obznaniti vijest, a bez obzira kako se ponuda obznani ne može se izbjeći da se sa sindikatima sjedne za stol i s njima razgovara o detaljima i to je zadaća socijalnih partnera i način kako se stvari te vrste u demokratskom društvu rješavaju, rekla je ministrica, prenosi N1 televizija.

15:35h Spremačica, kuharica i domar ispričali zašto štrajkaju s nastavnicima

Osim što su otkrili u kojim se županijama štrajka u četvrtak i petak, sindikati su na press konferenciji jutros kritizirali rad Vlade, ali i pustili priliku svojim članovima da kažu zašto su se priključili štrajku. Podsjećamo, osim nastavnika, u cirkularnom štrajku sudjeluju i drugi zaposlenici škola, a više o njihovim ispovijestima pročitajte ovdje.

15:30h Brako Bačić (HDZ) osudio odbijenicu sindikata

– Ne razumijem stav sindikata, mislim da su se razobličili na određeni način da ih nije briga za članove nego za političku borbu jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti koje su oni tražili ispada da im je žao da taj kolač dijele i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna, rekao je Bačić za n1 televiziju.

Komentirao je i priču o agenciji koja bi trebala napraviti analizu broja zaposlenih u obrazovnom sustavu.

– Ja se s time slažem, čuli ste podatak da je od nove godine šest posto manje učenika i šest posto više nastavnika i slažem s s kolegom Miloradom Batinićem da se krene u analizu državnog sektora i utvrdi potreba za brojem učitelja, ali i drugih zaposlenika u državnom sektoru, rekao je Bačić, a prenosi N1 televizija.

13:45h Sindikat policije reagirao na izjave ministrice Divjak

– Sindikat policije Hrvatske pozdravlja brigu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak za plaće javnih službenika u svom resoru, ali je ovim putem ujedno poziva da ne uspoređuje plaće policijskih službenika s onima u prosvjeti. Osim manjeg povećanja najnižih koeficijenata (npr. S 0,776 na 0,8) hrvatskim policajcima koeficijenti nisu povećavani od 2001. godine (kada je zamijenjen dotadašnji sustav platnih razreda) i ne zaslužuju biti predmetom prepucavanja u političkoj areni. Plaća se povećavala samo kroz rast osnovice, kao i svim ostalim državnim i javnim službenicima i namještenicima.

Usporedimo li plaće policajaca kao državnih službenika, s plaćama u javnim službama, uočit ćemo da su policijski službenici u daleko lošijem materijalnom položaju. Primjerice, koeficijent koji se primjenjuje na medicinsku sestru u zdravstvenom sustavu iznosi 1,08 na više, dok se na interventnog policajca primjenjuje 0,8.

Uz puno poštovanje i bez namjere za podcjenjivanjem zanimanja medicinske sestre, koje je kao i policijsko zanimanje temeljno za funkcioniranje hrvatskog društva, moramo naglasiti kako se policajac za bitno nižu plaću još i svakodnevno izlaže pogibelji. Usporedimo li plaće u prosvjeti s plaćama policijskih službenika jednake stručne spreme i radnog iskustva, prosvjetari su plaćeni bolje. Takve usporedbe su nezahvalne, a osobito kad se pri istima iznose činjenično netočni argumenti, poput tvrdnje da su plaće u prosvjeti niže nego u policiji.

Umjesto prepucavanja, pozivamo Vladu Republike Hrvatske na adekvatno vrednovanje rada policijskih službenika, rizika kojima se izlažu i društvene važnosti kvalitetne i motivirane policije. Hrvatska se nalazi u osjetljivom okruženju države na migrantskim rutama, koja istodobno teži ulasku u schengenski prostor.

Niske plaće i loš materijalni položaj policijskih službenika, od kojih mnogi nisu u mogućnosti niti unajmiti stan u sredinama u kojima rade, glavni su razlog zbog kojeg dolazi do odlazaka policajaca iz službe te poteškoća u popunjavanju novih naraštaja policajaca.

Dok je Hrvatska bila na udaru ekonomske krize, policajci su se solidarno odrekli dijela svojih primanja, koji im je tek ove godine vraćen na razinu iz 2008. Danas, kad je stanje u gospodarstvu daleko bolje, a državni proračun u plusu, vrijeme je za usklađivanje plaća s troškovima života koji su od 2008. drastično porasli.

Pozivamo sve predsjedničke kandidate na ustezanje od potrebe da u predizborne svrhe zlorabe težak materijalni položaj policijskih službenika ili javno licitiraju nužnošću povećanja njihovih plaća.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović u svojim izjavama na temu plaća policijskih službenika spominje policijsku državu, a zaboravlja činjenicu da policajci imaju najbolje materijalne i radne uvjete upravo u najdemokratskijim državama Europe, stoji u priopćenju Sindikata policije Hrvatske.

13:35h Veliki odaziv na štrajk

– Od 80 do 90 sati posto profesora je u štrajku, a u ponedjeljak će biti još više, tvrdi Mihalinec.

HNS nije nikada razumio problem, jedino ga je razumjela ministrica Divjak, kažu iz sindikata.

13:28h Potencijalan štrajk u srijedu ili četvrtak na fakultetima

Pogledajte više informacija ovdje.

13:26h Sindikati ne smatraju ovo prijedlogom, nego obmanom

– Premijer je uputio politikanski, opasan i nekorektan prijedlog socijalnim partnerima. Ovo može biti samo startni prijedlog za pregovore, rekao je Vilim Ribić.

– Hvalevrijedna je odluka da se ne ide u smanjenje stope PDV-a. Sada kada se ne ide u smanjenje PDV-a, novaca ima. Recite nam za koga ti novci sada idu, di su pare, pitao se Vilim Ribić.

Sindikati su rekli da je ovo ponuda koja će zadovoljiti HNS za ostanak u Vladi, ali ne i njih.

13:20h Visoko obrazovanje najavljuje pokretanje štrajka

Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rekao je kako je njegov sindikat razočaran što nisu dobili odgovor na svoje zahtjeve te da će sukladno pravilnicima krenuti u postupak štrajka na fakultetima.

13:15h Sindikata profesora ostaju u štrajku!

– Premijer potpuno ignorira pregovore i preko saborske pozornice predlaže nova povećanja. Sindikati ostaju u štrajku, rekao je Mihalinec.

– Ukoliko neće biti poziva od premijera do sutra, sutra ćemo prezentirati kako će se štrajk odvijati sljedeći tjedan

13:12h Press konferencija sindikata uskoro počinje

12:49h Sindikat Preporod izbacio prve podatke o štrajku u Zagrebu

– u Zagrebu je štrajk proveden u 87 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema podacima pristiglim iz škola u zagrebačkim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama štrajkalo je 85,48% zaposlenika u osnovnim i 88,43% u  srednjim školama. Od ukupno 2058 članova Preporoda, u 87 osnovne i srednje škole na području Grada Zagreba, u štrajku je sudjelovalo 1743 članova, priopćili su iz Preporoda.

12:30h Posjetili smo Gornjogradsku gimnaziju u Zagrebu i vidjeli kako kod njih prolazi štrajk

Prazni hodnici. Nigdje nikog. Tišina. Tako je danas izgledala zagrebačka Gornjogradska gimnazija. U zbornici druga priča – borbena atmosfera profesora koji su spremni nastaviti štrajk. Cijeli izvještaj iz škole pogledajte ovdje.

12:08h Veći dio radnika u MIOC-u štrajka, ali nastava se ipak djelomično održava

veći dio radnika u XV. gimnaziji štrajka, nastava se održava prema prilagođenom rasporedu u smanjenom opsegu ( 3 do 5 sati nastave po razredu), veliki broj učenika je došao na nastavu. Učenici koji nisu došli su zabilježeni i razrednici će to rješavati na standardni način, odnosno roditelji će trebati opravdati izostanak učenika.

11:50h Sindikati najavili zajedničku press konferenciju, stiže odgovor na premijerov potez

Sindikati će pressicu održati u 13:15h, a govornici su:

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata,

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske,

Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

11:43h Milorad Batinić iz HNS-a zadovoljan potezom premijera

Milorad Batinić, potpredsjednik Vlade iz HNS-a, komentirao je za n1 televiziju govor premijera i rekao je da potez povećanja plaća zadovoljava zahtjeve HNS-a.

11:29h Premijer Andrej Plenković podnio je u Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu Vlade.

Premijer je u svom govoru komentirao i štrajk u školama, kao i zahtjev za povećanje plaća u državnoj službi. Rekao je pritom da Vlada sljedeće godine namjerava povećati plaću za 6,12 posto svim državnim službenicima, i to u tri vala povećanja.

11:10h Štraj u Zagrebu protječe mirno

Kontaktirali smo povjerenicu NSZSSH za Grad Zagreb, Martinu Mijatović, koja nam je rekla da prema trenutnim saznanjima koje ima, u zagrebačkim zbornicama ima više ljudi nego u četvrtak kada je bio prvi dan štrajka, što znaći da je odaziv na štrajk veći.

Dodala je da štrajk protječe mirno i da su sve srednje škole u štrajku (barem djelomično).

9:50h Ivan Vrdoljak (HNS) gostovao je sinoć u Dnevniku Nove TV

Novinar je pitao Vrdoljaka zašto se plaćama nije razmišljalo prije, prošle godine.

– Zato što u projektu reforme to dolazi na red kad je reforma u školi. Bez obzira što i nije istekao Granski kolektivni ugovor, ako dolazi novi opseg posla – dolazi u trenutku kad je reforma u školama, rekao je Vrdoljak. Cijelo gostovanje pogledajte ovdje.

9:40h Poznato gdje se štrajka u naredna dva dana

Sindikati su najavili gdje se štrajka u četvrtak, a metodom eliminacije smo došli i do županija gdje se štrajka u petak. Više saznajte ovdje.

9:26h Krenula je pressica sindikata

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/3051148994959525/

9:25h Milan Bandić napao ministricu Divjak i stao uz premijera

– Uozbiljimo stvar. Razgovarate s čovjekom koji je cijeli život posvetio ovom gradu i domovini. Tri su prioriteta u ovoj državi, to zna premijer Plenković, a ne zna ministrica Divjak. Demografska obnova, znanje i obrazovanje i rad i zapošljavanje, rekao je Bandić.

– Kad smo u proljeće tražili besplatne udžbenike, bila je slična situacija i premijer je presjekao. Imamo besplatne udžbenike zahvaljujući Stranci rada i solidarnosti. Sad to očekujemo ponovno od premijera, da čitajući prioritete ove zemlje, koji su conditio sine qua non, razvoja ove zemlje. Ja apeliram na ono što je prisegao Plenković, da provedemo tri prioriteta, a ne da se borimo za fotelje, rekao je Bandić, dodavši da će njegova stranka na tome inzistirati te da će to i biti riješeno.

Ponovno se obrušio na ministricu znanosti i obrazovanja, Blaženku Divjak.

– Ja premijeru vjerujem kao što sam mu vjerovao i za besplatne udžbenike. Gospođa Divjak se protivila, a protivi se i sada i ucjenjuje premijera, rekao je Bandić.

– Ona ne smije ucjenjivati premijera, ona je dio koalicije i ne razumije prioritete. Paradoks je da je ministrica i koalicijski partner premijera, a 50 posto krivice snosi sam”, rekao je Bandić, kazavši našoj reporterki Ani Mlinarić da je ili kratkog pamćenja ili zločesta, jer ne vidi da premijer podržava Bandića, a da je Divjak bila i protiv povećanja plaća, kao i protiv besplatnih udžbenika.

– Sedamsto učitelja i nastavnika već ima 16,43 posto veće plaće u Gradu Zagrebu. Očekujem da to premijer napravi i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je učitelja, žao mi je roditelja, žao mi je djece, jer se mučimo bespotrebno. Hrvatske nema bez demografske obnove, bez obrazovanih i zaposlenih ljudi, rekao je Bandić.

9:20h Što zapravo sindikati žele?

Sindikalist Branimir Mihalinec u utorak je održao prezentaciju na kojoj je pokazao kako su se mijenjali koeficijenti koji određuju plaću nastavnika. Smatra da, za razliku od ostalih zanimanja, nastavnici nisu imali lobiste koji su im mogli izboriti veće plaće.

Detaljan pregled njihove prezentacije pogledajte ovdje.

9:00h Pratite s nama pressicu sindikata

Video streamom pratite s nama pressicu sindikata koja počinje u 9i20h

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave
Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Vijest koja će obradovati veliki broj učenika: Potvrđeno da se u srijedu štrajka samo u Zagrebu

Procurio raspored štrajka po danima, no sindikati imaju poruku za one koji su ga vidjeli

Doznajte u kojim županijama nastavnici štrajkaju u ponedjeljak: Čak ih je pet

Predsjednik Sindikata Preporod savjetovao kako štrajk upisati u e-Dnevnik

Uživo na srednja.hr: Počeo je štrajk nastavnika diljem Hrvatske

Ministarstvo izbacilo manje brojke od sindikata: Dvije trećine zaposlenika u štrajku

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

Izvukli smo deset najvažnijih stvari o štrajku s današnje pressice nastavničkih sindikata

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu