Pretraga

Predavačicu robotike smo pitali koje gradivo iz matematike je u školi najteže

A- A+

Čak i oni s talentom za prirodne predmete naiđu na gradivo iz matematike koje ih namuči. Da je to zaista tako, potvrdila nam je i gošća konferencije Žene u STEM-u, Petra Pejić. Petra je robotičarka, promotorica znanosti i docentica na FERIT-u, ali neki dijelovi gradiva iz matematike u školi nisu joj bili intuitivni. Ispričala nam je što iz matematike smatra najtežim.

@srednja_hr Koje je vama bilo najteže gradivo iz matematike? O tome, ali i brojnim drugim stvarima, kao što je robotika i položaj djevojaka u STEM-u, razgovarali smo s robotičarkom Petrom Pejić s FERIT Osijek. Cijelo gostovanje pogledajte preko linka u opisu profila! 👆 #srednjahr #justsrednjathings #ferit #robotika #ženeustemu #skola #faks #hrvatska ♬ original sound – srednja_hr

Čak i oni koji su nadareni za matematiku ponekad naiđu na gradivo koje im zada muke, a to je bilo i iskustvo gošće naše konferencije Žene u STEM-u, Petre Pejić.

Našu mladu robotičarku, promotoricu znanosti i docenticu na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), na put kojim kroči danas usmjerila je ljubav prema matematici. Završila je matematičku gimnaziju, a potom i tadašnji Elektrotehnički fakultet u Osijeku. Po njenom mišljenju, najteže gradivo iz matematike je ono kojem ne vidiš primjenu.

– Geometrija je vjerojatno stvar koju ili znaš ili ne znaš, ili vidiš ili ne vidiš. Kad su došle funkcije, nisam si mogla to baš predočiti. Dosta gradiva iz matematike učiš, ali ne vidiš neku primjenu toga. Tek kasnije kad dođu fizika ili stručni predmeti gdje se koristi dosta matematike, onda i te funkcije dođu na svoje, rekla je Petra.

Izdvojeni članak
žene u stem-u

[VIDEO] Razmišljate o karijeri u STEM-u? Poslušajte što naša mlada robotičarka ima za reći

Koje gradivo iz matematike joj je bilo najteže?

Naša gošća na FERIT-u predaje predmete vezane uz robotiku, a matematika njenim studentima itekako treba. FERIT je, inače, osječki fakultet i regionalni lider u obrazovanju IT stručnjaka. Na preddiplomskoj razini izvode dva sveučilišna (Elektrotehnika i informacijska tehnologija te Računarstvo) i dva stručna studija (Elektrotehnika i Računarstvo). Na diplomskoj razini nude tri sveučilišna studija, a izvode i poslijediplomske studije.

I Petra se u školi susrela s gradivom iz matematike koje joj nije ležalo, a trigonometrija joj je, prisjetila se, bila najteža.

– Kao i većini srednjoškolaca, možda mi je trigonometrija bila najteža. Nisam našla način da mi adicijske formule budu intuitivne, njih se mora naučiti, navela je naša gošća.

Cijeli razgovor s Petrom u kojem smo govorili o studiranju u STEM-u i razvoju robotike, pogledajte na našem YouTube kanalu.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.