Pretraga

I predsjednica Grabar Kitarović o lektiri: Ona treba biti kao obrok

A- A+

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je da smatra kako Dnevnik Anne Frank treba pročitati svaki učenik u Hrvatskoj. O tome je upitana na press konferenciji, koju je danas održala povodom četvrte obljetnice njezinog polaganja svečane prisege kao predsjednice.

Screenshot; YouTube

S obzirom na aktualnost teme, bilo je za očekivati da će se u nekom obliku nametnuti i pitanje lektire, a predsjednica mu je danas posvetila dosta pozornosti.

Izdvojeni članak

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire

Razumijevanjem prošlosti borimo se da se takvo zlo ne dogodi u budućnosti

Tako je dakle rekla da bi svi učenici trebali pročitati Dnevnik Anne Frank, budući da je to jedan od klasika svjetske književnosti, ali i da poanta književnosti nije čitanje samo radi literarne vrijednosti nekog djela, nego i radi društvenih, moralnih, etičkih vrijednosti kojima nas književnost uči.

– Dnevnik Anne Frank sam i sama pročitala, a pročitala su ga i moja djeca. Ono razvija empatiju i razumijevanje prošlosti, kako bismo stvarali ljude koji će biti budući lideri Hrvatske i koji će se boriti za to da se takvo zlo više nikada ne ponovi, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Stručnjaci bi se trebali za lektirni popis konzultirati i s djecom

Izdvojeni članak

Djevojčica čiji je Dnevnik izbačen s popisa nije željela živjeti uzalud: I iz Tajnog skloništa vjerovala je u ljudsku dobrotu

Nakon dijela o Anni Frank, predsjednica je nastavila govoriti o lektiri, ogradivši se da ne želi ulaziti u to treba li ili ne treba pojedino djelo biti na popisu.

Rekla je kako smatra da to trebaju raditi stručnjaci, ali u razgovoru s djecom. Svoju tezu je potkrijepila primjerom iz svoje obitelji.

–  Po povratku iz inozemstva 2014. godine, moj sin koji je tada bio u sedmom razredu osnovne škole, a prethodno je lektiru čitao u drugim državama, rekao mi je ‘mama u Hrvatskoj je lektira toliko depresivna, ili su samoubojstva ili ubijaju jedni druge…’. Dakle, dijete je time bilo prilično pogođeno, rekla je predsjednica.

S tim u vezi opisala je svoje načelno viđenje popisa lektire.

– Mislim da lektira treba biti nekakva mješavina. Recimo kao kada gledate obrok pa imate meso i krumpire pa su vam meso ili riba ipak glavni, a krumpiri i desert su sa strane. Pa tako isto na popisu trebaju biti knjige koje su snažna literarna djela, ali i one koje su možda malo zabavnije za djecu, da ne moraju možda uvijek razmišljati o nekim dubokim interpretacijama, nego da jednostavno s radošću čitaju i zavole književnost kao takvu, pojasnila je Grabar Kitarović.

_____________________________________________________________________

U suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih portal srednja.hr organizira serijal tribina ‘Kazalište i mladi’. Sljedeća tema je ‘Zašto (moram) čitati lektire?’. Tribina s ovom temom će se održati 25. veljače s početkom u 18 sati u ZKM-ovoj dvorani Polanec. Više o ovoj tribini možete doznati na ovoj poveznici

Pročitajte više o ovoj temi:

Ministarstvo mulja o Anni Frank: Lošim spinom poručuju da je kurikulum iz Hrvatskog u redu

Djevojčica čiji je Dnevnik izbačen s popisa nije željela živjeti uzalud: I iz Tajnog skloništa vjerovala je u ljudsku dobrotu

Srednjoškolci i studenti, hoćete li se potpisati? Pokrenuta peticija za vraćanje Anne Frank u lektiru

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire

Opća pobuna zbog Anne Frank: Ona nam treba da žigosanje ustaškim U ne bi postalo normalno

Ovo je samo dio naslova koji od iduće godine neće biti na popisu lektira

I vas smo pitali je li trebalo Dnevnik Anne Frank maknuti s popisa: Niste nas iznenadili stavom