Pretraga

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire

A- A+

Premda se na osvježavanje popisa lektira čekalo četvrt stoljeća, na novom nisu ponuđeni suvremeni autori, kako je to cjelokupna javnost očekivala. A osim zanemarivanja modernih autora hrvatske i svjetske književnosti, potiho je primijetit ćete, izbačeno jedno djelo koje je dugo u našoj tradiciji, a vrlo je važno u civilizacijskom smislu. Istini za volju, nismo ni sami uočili da je Dnevnik Anne Frank nestao s onog širokog popisa predloženih djela za osmi razred, s kojeg su profesori hrvatskog jezika birali djela za cjelovito čitanje, no na to nam je pozornost skrenuo Miljenko Jergović.

foto: srednja.hr

‘Dnevnik Anne Frank’ nije književni kanon, s obzirom da se radi o (kraćenju vremena) spisima iz zatočeništva jedne inteligentne tinejdžerice. No, ovo je djelo vrlo značajno za shvaćanje jedne mračne epohe, unutar koje prosječna obitelj nastanjena u Nizozemskoj, radi svojeg imena/podrijetla/vjeroispovijesti biva progonjena i osuđena na skrivanje.

Izbačeno dječje svjedočanstvo o mračnom razdoblju koje se više ne smije ponoviti

Izdvojeni članak

Objavljen novi popis lektira: Salinger nestao, a suvremenog ni na vidiku

O važnosti djela svjedoči i podatak da je Dnevnik Anne Frank preveden na više od 60 svjetskih jezika, a na popisu lektire je kod nas već od pedesetih godina prošlog stoljeća! Ona je neovisno, ponovimo o svojim književnoumjetničkim dosezima, djelo u kojem glavna junakinja promatra bezumlje rata dječjim očima i koja se kao i sva druga djeca samo želi igrati.

Time stvara senzibilnost kod vršnjaka, koji su upravo učenici osmog razreda, a time ih i uči o tome da se bezumlje koje je zateklo Annu Frank, nikada više ne smije ponoviti.

Uz to predstavlja i intelektualno oruđe, kojim se kod učenika stvara odbojnost prema fašizmu i svemu što je donio, ponovimo običnim ljudima. Civilima.

Možda ju niste čitali u osmom razredu, jer je bila među 33 djela od kojih su 3 bila obvezna, a među ostalima su profesori birali njih 6 za cjelovito čitanje. Međutim, ostaje činjenica, a nakon novog popisa i utjeha, da je barem bila u zadatom bazenu iz kojeg se mogla iscrpiti i pretočiti u nastavu.

Anna nikada neće biti Judita

Sjećate se halabuke koja je nastala, kada je još prethodna garnitura, sastavila prijedlog novog popisa lektira pa se digla kuka i motika i to sasvim neopravdano, jer se Judita, Biblija ili Ilijada i Odiseja neće čitati cjelovito (što nisu ni do sada)?

Izdvojeni članak

[Kazalište i mladi] Zašto (moram) čitati lektire?

Dakle zbog neznanja i neupućenosti, punili su se novinski stupci, snimale televizijske emisije, pisale oštre kolumne i neovisno o zabludi, kao pozitivna okolnost se nametnula činjenica da je lektira barem na par dana, postala tema o kojoj je veliki broj ljudi poželio dati svoje mišljenje.

S druge strane, nestanak Dnevnika Anne Frank s popisa obveznih djela za čitanje, kao i s onog za čitanje ulomaka, prošao je u tišini. Nitko nije osjetio potrebu obrazložiti javnosti, zašto je maknuto djelo, koje je prema pisanju Jergovića u Jutarnjem listu, kod nas na popisima od pedesetih godina?

Ne želimo ni pomisliti da netko želi umanjiti ili ne daj Bože zanijekati Holokaust, ali ovaj popis lektira, kao i tretiranje iste teme u kurikulumu povijesti (koji je doduše tek na javnoj raspravi) ne ulijevaju nam povjerenje da se o poučavanju tako važnog pitanja, dobro promislilo prije izrade strateških dokumenata za buduću, navodno ‘modernu’ nastavu.