Pretraga

Predsjednik Obrtničke komore pozvao je osmaše da ne upisuju ove programe

A- A+

Dragutin Ranogajec pohvalio je izmjene Zakona o obrtu koji, između ostalog, propisuje i da svi učenici obrtničkih škola moraju na pomoćnički ispit. Pozvao je osmaše da ne upisuju programe eksperimentalnog programa dualnog obrazovanje, već da se odluče za jedinstveni model obrazovanja (JMO). Podsjetio je da će tako imati više prakse, ali i da mogu dobiti i stipendije od čak 18.000 kuna godišnje.

foto: Denis Gaščić|Srednja.hr

Nakon duge i teške bolesti uspjeli smo postići da ovaj zakon uđe u saborsku proceduru, slikovito je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, opisao izmjene Zakona o obrtu.

Izdvojeni članak

Vlada predlaže izmjene zakona koje se tiču velikog broja srednjoškolaca

Vlada je, podsjećamo, prošlog tjedna u saborsku proceduru poslala prijedlog zakona koji za učenike srednjih strukovnih škola donosi dosta novosti, poput obaveznog pomoćničkog ispita za sve, o čemu smo već pisali.

Ranogajec je na konferenciji za medije naglasio kako je prošli zakon, donesen 2013. bio izrazito štetan za obrazovanje budućih obrtnika.

– Strukovno obrazovanje sada se vraća ondje gdje mu je i mjesto – u majstorske radionice – ustvrdio je predsjednik HOK-a.

Koliko mjesta, toliko upisanih

Pohvalio je i činjenicu da će, nakon izmjena zakona, ministar gospodarstva donositi odluku o broju upisnih mjesta kako bi ih uskladio s potrebama tržišta.

– Koliko bude otvorenih naučnih mjesta, toliko će se učenika i upisivati – kazao je Ranogajec.

Ugovori između učenika i majstora kod kojeg obavljaju praksu uskoro bi se trebali potpisivati putem aplikacije, kako bi se olakšao cijeli proces. Također, osim obaveznog pomoćničkog ispita na kraju srednje škole, učenici bi trebali učiti po novim programima, a brigu o praksi i završnom ispitu preuzet će obrtnička komora.

– Zadnjih pet godina brigu o strukovnom obrazovanju trebalo je voditi Ministarstvo obrazovanja, a oni za to vrijeme nisu donijeli ni jedan novi kurikulum – ustvrdio je predsjednik Obrtničke komore.

Protiv eksperimenata

Roditeljima i učenicima osnovnih škola savjetovao je da se upisuju u programe Jedinstvenog modela obrazovanja (JMO), a ne u eksperimentalni program dualnog obrazovanja.

Izdvojeni članak

Učenici, pozor: Pojašnjavamo kako se prijaviti za obrtničke stipendije od 1.500 kuna

– JMO je dualni način obrtništva u Hrvatskoj, a čudom se čudim onima koji eksperimentima ruše strukovno obrazovanje – rekao je Ranogajec.

Posjetio je kako učenici po JMO-u imaju više prakse nego u tzv. dualnom modelu.

– Učenici koji upišu JMO mogu dobiti stipendiju od 18.000 kuna godišnje, a čeka ih i siguran posao – zaključio je predsjednik HOK-a.

Podsjećamo, prilikom odabira nekog zanimanja možete izabrati hoćete li se školovati po dosadašnjem klasičnom JMO modelu, o kojem će brinuti Obrtnička komora i Ministartsvo gospodarstva, ili eksperimentalnom programu dualnog obrazovanja, koje provodi Ministarstvo obrazovanja.

Škole u kojima se može učiti po dualnom modelu

Iz tablice s brojem bodova upisanih u srednjoškolske programe u 2019./2020. koju nam je dostavilo  Ministarstvo znanosti i obrazovanja, izdvojili smo škole koje su ove godine upisivale učenike u programe po dualnom modelu.

Za stjecanje kvalifikacije prodavač:

1. Trgovačka škola Zagreb
2. Ekonomska i turistička škola Daruvar
3. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec
4. Srednja škola Ludbreg
5. Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“ Osijek
6. Komercijalno-trgovačka škola Split
7. Srednja škola Biograd na Moru
8. Srednja škola Koprivnica
9. Srednja strukovna škola Šibenik

Za stjecanje kvalifikacije kozmetičar:

1. Obrtnička škola za osobne usluge, Zagreb
2. Srednja strukovna škola Varaždin
3. Gospodarska škola Istituto professionale Buje
4. Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik

Za stjecanje kvalifikacije staklar i dimnjačar:
1. Obrtnička i industrijska graditeljska škola Zagreb

Za stjecanje kvalifikacije frizer:
1. Industrijsko-obrtnička škola Virovitica
2. Gospodarska škola Istituto professionale Buje
3. Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac
4. Obrtnička škola Split
5. Srednja strukovna škola Varaždin
6. Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik

Za stjecanje kvalifikacije soboslikar ličilac dekorater:
1. Srednja škola Bedekovčina
2. Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo
3. Obrtnička i industrijska graditeljska škola Zagreb