Pretraga

Predstavljen projekt vrijedan 3,3 milijuna kuna: Učenici škole na sjeveru dobit će zvjezdarnicu

A- A+

U II. osnovnoj školi u Varaždinu predstavljen je projekt ‘Full STEM ahead!’ Riječ je o europskom projektu vrijednom više od 3 milijuna kuna kojem je cilj jačanje STEM vještina u osnovnim školama, kao i izgradnja regionalnih znanstvenih centara za odgoj i obrazovanje.

varaždin steam predstavljanje

Foto: PR

Projekt ‘Full STEAM ahead!’ predstavljen je u II. osnovnoj školi u Varaždinu s ciljem razvoja STEM vještina učenika. Riječ je o europskom projektu vrijednom 3,3 milijuna kuna odobrenih u okviru poziva ‘Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području’ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Edukacije za djecu i nastavnike

U bivšem skloništu ispod sportske dvorane uredit će se učionice, provodit će se edukacije za djecu ali i za učitelje, a u tom projektu škola će surađivati s Fakultetom organizacije i informatike te partnerima iz Kraljevine Norveške NT-Gruppen. Projekt će trajati 21 mjesec.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj pozitivno je ocijenio početak projekta. Osim novih učionica za robotiku, najavio je da će učenici dobiti i zvjezdarnicu.

– Ukupno 3,3 milijuna kuna, 100 posto bespovratnih sredstava stvarno nije mali iznos. Zahvaljujem se drugoj osnovnoj školi, Fakultetu organizacije i informatike te partnerima iz Norveške koji su zajednički osmislili ovaj projekt. On će popraviti cijelu STEAM i IT-infrastrukturu II. Osnovne škole u Varaždinu. U okviru projekta planiraju se urediti nove učionice za robotiku, multifunkcionalne dvorane, uredit će se i zvjezdarnica. Djeca će dobiti priliku od malih nogu opredijeliti se i naučiti STEAM vještine, izjavio je Bosilj.

Izdvojeni članak
Kolegij_ravnatelja (5)

Županija na sjeveru planira ‘zazeleniti’ škole: ’40 posto je na obnovljivim izvorima energije’

Učenici će dobiti i zvjezdarnicu

Na konferenciji podršku projektu pružio je Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju sa Fakulteta organizacije i informatike koji će dati mentore i razvijati kurikulume. Koordinator projekt Markus Schatten pojasnio je da će biti uređene  4 učionice za 4 nova i unaprijeđena obrazovna programa vezana uz STEAM: učionica za dizajn igara, učionica za robotiku, učionica za 3D ispis i učionica astronomske zvjezdarnice u kojoj će biti i sustav za praćenje meteorita. Na području astronomije te korištenju novih metoda učenja usko će se surađivati s partnerima NT Gruppen iz Norveške o čemu je video-vezom govorio predstavnik te tvrtke Branimir Šimić.

Posebno će biti organizirane edukacije za učitelje-trenere koji će tada moći podučavati svoje kolege učitelje, a posebno će biti osmišljeni sadržaji uključivanja djece s  posebnim obrazovnim potrebama. Očekuje se da će već prvi programi početi provoditi početkom slijedeće školske godine. Grad Varaždin će također pomoći pri radovima kojima će se atomsko sklonište transformirati u suvremene učionice – rečeno je na konferenciji kojoj su uz novinare prisustvovali pročelnica Danijela Vusić te djelatnici škole i Fakulteta organizacije i informatike koji će surađivati na projektu.