Pretraga

Studenti, pozor: Istječe najvažniji rok za sve koji žele državnu stipendiju do 600 eura

A- A+

Studenti se i ove godine mogu prijaviti na javni poziv za dodjelu državnih STEM stipendija, s time da tu stipendiju ove godine može dobiti njih 1.294. Stipendija za nastavničke smjerove iznosi 600 eura, a ostale 300. Prijave su moguće još samo do ovog utorka prijepodne.

novac_xica_stipendija

Novac | foto: srednja.hr

Još samo do utorka u podne, 14. studenog traju prijave na javni poziv za STEM državnu stipendiju. Studenti se na nju prijavljuju isključivo online putem, na ovoj poveznici. Student se u aplikaciju prijavljuje unosom AAI@EduHr elektroničkog identiteta, a nakon toga provjerava podatke koji su uneseni u aplikaciju te popunjava svoju prijavu prema zadanim koracima.

Ove godine, kao i prošle, stipendija za studente koji studiraju na nastavničkim STEM smjerovima iznosi 600 eura i dodjeljuje se prema posebnoj ang listi. STEM stipendija za studente ostalih studija iznosi 600 eura. Stipendija se studentima isplaćuje do 15. u mjesecu i to za devet mjeseci akademske godine.

Izdvojeni članak
novac, stipendija, studentski dom stjepan radić

Osim što u 2024. rastu porezni limiti za studente, mijenjaju se i iznosi oporezivanja stipendija

Treba naglasiti da u javnom pozivu ne mogu sudjelovati studenti koji su u ovoj akademskoj godini upisali mirovanje prava i obaveza kao ni oni koji već imaju stečenu kvalifikaciju iste razine visokog obrazovanja. Ne mogu se prijaviti niti studenti koji ponavljaju godinu, kao ni oni koji su u radnom odnosu ili obavljaju samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja.

Rang-liste moraju biti objavljene najkasnije u roku od 60 dana nakon što Ministarstvo zatvori javni poziv. Studenti koji se nađu na listi dobitnika imat će sedam dana da prihvate uvjete stipendiranja, što se smatra činom potpisivanja ugovora. Ako to ne učine, smatrat će se da su odbili stipendiju.

Studenti koji su sudjelovali u natječaju za državnu socio-ekonomsku stipendiju, mogu se javiti i na ovaj javni poziv, no neće moći primati obje stipendije, nego će im se isplaćivati samo jedna. Uz STEM stipendiju zapravo ne smijete primati niti jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnog izvora. U kojim slučajevima vam se obustavlja isplata, a u kojima morate vratiti već isplaćena vam sredstva, možete pročitati na ovoj poveznici.