Pretraga

Predviđanje preminulog akademika i dekana FPZG-a iz 1989. godine

A- A+

Dušan Bilandžić bio je partizanski borac, diplomirani pravnik, predavač na Vojnoj akademiji u Beogradu, doktorand zagrebačkog Sveučilišta iz područja ekonomije te dekana Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Protekli tjedan je smrt profesora i akademika podsjetila neke njegove bivše studente na anegdotalno predviđanje demokracije i rata u Hrvatskoj iz 1989. godine.

Dušan Bilandžić/YouTube screenshot

Povjesničar s Filozofskog fakulteta Tvrtko Jakovina i politolog s Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović, u Jutarnjem listu i na društvenim mrežama prisjetili su se predavanja Dušana Bilandžića u kojem je najavio demokraciju i rat u Hrvatskoj.

Iako se ne slažu oko godine kada je održano predavanje studentima, 1989. ili 1990., poruka je ista.

– Malo prije demokratskih promjena 1989. studentima je rekao da će se vrijeme u koje ulazimo moći usporediti s puštanjem na slobodu životinja iz zoološkog vrta u Maksimiru. Trećina životinja stradat će već na Maksimirskoj cesti; trećina će se vratiti u kaveze, a tek trećina će se snaći i prosperirati, prisjeća se Tvrtko Jakovina za Jutarnji list.

Profesor povijesti je spomenuo jednu zanimljivu usporedbu Bilandžića s komunistima, znao je reći da su poput rotkvica, tek crveni izvana.