Pretraga

Hrvatska dobila 17 novih akademika: Primljen i najmlađi redoviti član koji nema ni 50 godina

A- A+

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izabrala je 17 novih redovitih članova, odnosno akademika. Jedan od njih je i 63-godišnji Miro Gavran, dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade koji je od 2014. godine bio član suradnik HAZU. Ove godine HAZU je dobio svog najmlađeg redovitog člana, a to je akademik Nikola Basarić, rođen 1975. Dosad je, od 2018., najmlađi redoviti član bio akademik Goran Muić koji je rođen 1969. godine. Uz to, HAZU od ove godine ima i najveći broj akademkinja do sada, njih 19 od 136 redovitih članova.

ljudi u HAZU na skupštini

Foto: HAZU

Ukupno 17 novih redovitih članova i članica dobila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Tako je Hrvatska dobila nove akademike, a među njima je i 63-godišnji dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade koji je od 2014. godine bio član suradnik HAZU, Miro Gavran. Nakon održane izborne skupštine, uz redovite članove izabrano je i šestero dopisnih članova kao i 15 članova suradnika HAZU.


NOVI REDOVITI ČLANOVI HAZU OD 2024.

  • U Razredu za društvene znanosti – Robert Matijašić, Jasna Čapo, Nevenka Čavlek i Igor Mikecin
  • U Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti – Nikola Basarić i Hrvoje Buljan
  • U Razredu za prirodne znanosti – Marijan Herak
  • U Razredu za književnost – Helena Sablić Tomić, Miro Gavran i Dražen Katunarić
  • U Razredu za likovne umjetnosti – Gordana Bakić
  • U Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju – Srećko Bradić, Olja Jelaska i Krešimir Seletković
  • U Razredu za tehničke znanosti – Stanislav Kurajica, Jurica Sorić i Zvonimir Šipuš

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Sunčica Čanić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Csaba Győrgy Kiss iz Mađarske u Razredu za književnost, Francisco Javier Juez Gálvez iz Španjolske u Razredu za filološke znanosti, Danica Kragić Jensfelt iz Švedske u Razredu za tehničke znanosti, Dimitri Krainc iz SAD-a u Razredu za medicinske znanosti te Katarina Livljanić iz Švicarske u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

‘Nastavljamo dalje suočavati se sa svim izazovima na cijelom hrvatskom etničkom prostoru’

Za članove suradnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Lovro Kunčević, Vladimir Arčabić Igor Borzić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Igor Halasz, u Razredu za prirodne znanosti Melita Peharda UljevićDanijel Belušić i Nikica Šprem, u Razredu za medicinske znanosti Alan Ivković, u Razredu za filološke znanosti Ivan Andrijanić i Kristina Štrkalj Despot, u Razredu za književnost Suzana Coha i Mario Kolar, u Razredu za likovne umjetnosti Davor Bruketa i Ivana Franke, te u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Ivan Josip Skender.

– Prizivajući 1861. godinu i našeg utemeljitelja Josipa Jurja Strossmayera, osnaženi izborom novih članova nastavljamo dalje suočavati se sa svim izazovima na cijelom hrvatskom etničkom prostoru, rekao je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

Izdvojeni članak
ivan đikić

Ivan Đikić službeno je primljen u Američku akademiju znanosti, a našoj nije bio dobar

Poveća se broj akademkinja, a ove godine primljen je i najmlađi redoviti član HAZU do sada

Prema Zakonu o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti Akademija može imati maksimalno 160 redovitih članova, a nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova, kao i 110 dopisnih članova i 81 člana suradnika, odnosno ukupno 327 članova, od toga 57 žena. Među 136 redovitih članova je 19 žena, što je dosad najveći broj akademkinja. Nakon posljednjih izbora održanih 2022. bilo ih je 17.

Uz to, nakon ovih izbora, HAZU je dobio svog najmlađeg redovitog člana, a to je akademik Nikola Basarić s Instituta Ruđer Bošković gdje istražuje potencijalne fototerapeutike za liječenje karcinoma rođen 1975. Dosad je, od 2018., najmlađi redoviti član bio akademik Goran Muić, rođen 1969. godine. Također, ove godine naš znanstvenik koji se bavi molekularnom biologijom, Ivan Đikić, po drugi put nije primljen u HAZU.