Pretraga

Preminula i druga osoba kojoj je presađeno svinjsko srce: Posljednjih dana pred smrt krenuli znakovi odbacivanja

A- A+

Lawrence Faucette, druga osoba kojoj je presađeno genetski modificirano svinjsko srce, preminuo je šest tjedana nakon eksperimentalne operacije. Iz Medicinskog centra Sveučilišta Maryland, gdje je postupak izveden, poručuju da je srce posljednjih dana počelo pokazivati znakove odbacivanja. Stručnjaci smatraju kako je to genetski modificirano tkivo trebalo spriječiti.

tri doktora ili kirurga koji provode operaciju

foto: Canva

Preminula je i druga osoba kojoj je tim Medicinskog centra američkog Sveučilišta Maryland presadio genetski modificirano srce svinje. Riječ je o 58-godišnjaku Lawrenceu Faucetteu, koji zbog srčane bolesti nije bio kandidat za tradicionalnu transplantaciju ljudskog organa, a preminuo je svega šest tjedana nakon eksperimentalnog postupka, prenosi The Guardian.

– Faucetteova posljednja želja bila je maksimalno iskoristiti ono što smo naučili iz ovog iskustva, tako da drugi mogu dobiti priliku za novo srce kada ljudski organ nije dostupan. Potom je timu liječnika i medicinskih sestara koji su se okupili oko njega rekao da nas voli. Neizmjerno će nam nedostajati, rekao je dr. Bartley Griffith s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland koji je izveo eksperimentalnu operaciju.

Nakon prve takve operacije, pacijent umro nakon dva mjeseca

Prošle je godine Griffithov tim izveo prvu na svijetu genetski modificiranu transplantaciju svinjskog srca na 57-godišnjem Davidu Bennettu, majstoru koji je patio od uznapredovalog zatajenja srca. Bennett je umro dva mjeseca nakon operacije od – zatajenja srca.

Iako nije bilo znakova odbacivanja u tjednima nakon Bennettove transplantacije, studija slučaja pokazala je da je Bennett vjerojatno postao ranjiviji na odbacivanje organa od antitijela koje je proizveo njegov imunološki sustav. Srce je također imalo tragove svinjskog citomegalovirusa, latentnog virusa koji inficira svinje, što je moglo pridonijeti komplikacijama transplantacije.

Izdvojeni članak

Svinjski bubreg radio dva mjeseca u ljudskom tijelu: ‘To je kombinacija uzbuđenja i olakšanja’

‘Ovo mu je bila posljednja prilika da učini nešto za druge’

U tjednima koji su uslijedili nakon transplantacije, liječnici su izvijestili da je značajno napredovao, uključujući sudjelovanje u fizikalnoj terapiji i provođenje vremena s obitelji. Mjesec dana nakon operacije, liječnici su rekli da vjeruju da mu srce radi odlično i da su povukli sve lijekove za rad srca.

– Trenutno nemamo dokaza o infekcijama niti dokaze o odbijanju, rekao je tada Griffith.

Faucette je liječen eksperimentalnim tretmanom antitijelima kako bi dodatno spriječili odbacivanje organa. Međutim, iz bolnice poručuju kako se radi o ‘najznačajnijem izazovu kod tradicionalnih transplantacija koje također uključuju ljudske organe’, prenosi The Guardian.

Ann je nakon smrti supruga zahvalila svima koji su bili uključeni u brigu o njezinom suprugu. Larryjeva supruga rekla je kako je započeo ovo putovanje otvorenog uma i s potpunim povjerenjem u doktora Griffitha i njegov tim. Kazala je kako je ‘znao da je njegovo vrijeme s nama kratko’ i da mu je ovo bila ‘posljednja prilika učiniti nešto za druge’.

Izdvojeni članak

Učiteljica učenici darovala bubreg: ‘Nisam dvaput razmišljala’

Oba pacijenta bili previše bolesni da bi primili tradicionalnu transplantaciju

Ksenotransplantacija – prijenos stanica, tkiva i organa sa životinje na čovjeka – izrazito je eksperimentalno medicinsko područje koje nastoji riješiti problem nedostatka organa. I Faucette i Bennett bili su previše bolesni od posljednjeg stadija bolesti srca da bi primili tradicionalne transplantacije koje koriste organe preminulih ljudi. Obojica su dobili srca svinja koja su bila genetski modificirana kako bi njihovi organi bili prikladniji za ljudsko tijelo, uključujući brisanje gena koji je spriječio rast svinjskog srca.

Inače, više od 100.000 ljudi u SAD-u nalazi se na nacionalnoj listi čekanja za transplantaciju. Svakih 10 minuta na listu čekanja dodaje se još jedna osoba. Bubrezi su najpotrebniji organ, a čak 85 posto pacijenata treba i čeka na transplantaciju bubrega.