Pretraga

Učiteljica učenici darovala bubreg: ‘Nisam dvaput razmišljala’

A- A+

Kad je Robin Mach (46), učiteljica iz Missourija, saznala da njezina učenica Kayleigh Kulage (5) treba transplantaciju bubrega, ‘nije dvaput razmišljala’ o tome da joj ponudi svoj organ. Zahvaljujući toj gesti, Kayleighino se zdravlje drastično popravilo, a skromna učiteljica kaže da je samo radila svoj posao.

bolnica | ilustracija: Martha Dominguez de Gouveia / Unsplash

Život petogodišnje Kayleigh Kulage bio je ispunjen operacijama, dijalizom i druženjem s liječnicima. No više neće. People donosi priču o učiteljici koja je svojoj učenici nesebičnom gestom zauvijek promijenila život.

Kayleigh Kulage iz Missourija rođena je prerano, u 26. tjednu, a nakon što je provela više od 150 dana u bolnici, dijagnosticirana joj je djelomična sljepoća, a otkazali su joj i bubrezi, zbog čega je svaki dan morala na dijalizu.

Kayleighini roditelji Josh i Desiree Kulage, piše People, očajnički su željeli pronaći svojoj kćeri novi bubreg, a kad je u listopadu napokon postigla minimalne zahtjeve kako bi mogla na transplantaciju (jer je dotad bila premala kako bi izdržala takvu operaciju), mogući je donor došao s najneočekivanijeg mjesta: Kayleighine učionice.

Nije dvaput razmišljala

Učiteljica Robin Mach podučavala je Kayleigh više od dvije godine. Kad je saznala da Kayleigh treba transplantaciju bubrega, kaže da “nije dvaput razmišljala” o tome da joj ponudi svoj organ.

– Znala sam da je Kayleigh operacija zaista potrebna pa sam pomislila: ‘Zašto ne probati?’, ispričala je učiteljica, koja svoju učenicu vidi kao “štrebersko i energično” dijete.

Nakon otprilike tri mjeseca testova, liječnici su odobrili da March bude Kayleighin donor. U veljači su Kayleigh i Mach podvrgnuti uspješnoj šestosatnoj transplantaciji bubrega. Učiteljica je prvo u Sveučilišnoj bolnici Saint Louis uklonjen bubreg, a potom su ga liječnici podzemnim tunelom prevezli u Dječju bolnicu Cardinal Glennon.

Robin: Moj je posao pomagati učenicima

Kayleighina majka kaže kako se zdravlje djevojčice nakon operacije drastično popravilo. Više nije vezana uz dijalizni aparat svake večeri, boja joj se vraća na obraze i sada može uživati u dugim kupkama prije spavanja.

Kulage kaže da “nikada neće pronaći prave riječi” kojima bi mogla zahvaliti učiteljici.

– Doniranje bubrega doista je izvanredno, to ljudima spašava živote i daje im bolju kvalitetu života, istaknula je-

Učiteljica pak svoje postupke ne smatra herojskim, već samo dijelom njenog učiteljskog posla.

– Ako djetetu trebaju ruksak ili cipele za školu, ja ću mu nabaviti ruksak ili cipele. To je nekako ista stvar … Kayleigh je trebala bubreg, a štogod trebala, ja ću joj dati, zaključila je Robin Mach, učiteljica-heroina za People.

Učiteljica učenici darovala bubreg: ‘Nisam dvaput razmišljala’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap