Pretraga

Preminula poznata psihologinja i profesorica: Utemeljila katedru za kliničku psihologiju na Filozofskom

A- A+

Mirjana Krizmanić, poznata hrvatska psihologinja i profesorica te utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, preminula je u 89. godini života. Radila je na Filozofskom fakultetu od 1960. do kraja 2000. godine te je 30 godina bila predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju. Često je javno komentirala određene pojave u društvu i način na koji ono funkcionira, a bavila se psihologijom ličnosti, kliničkom, zdravstvenom i socijalnom psihologijom i psihopatologijom.

mirjana krizmanić na predstavljanju svoje knjige

Foto: Mirjana Krizmanić | Screenshot YouTube

U 89. godini života preminula je poznata hrvatska psihologinja i profesorica, Mirjana Krizmanić, objavilo je Hrvatsko psihološko društvo. Osim što je u javnosti često komentirala društvene pojave, ona je osnovala Katedru za kliničku i zdravstvenu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je kao predstojnica radila 30 godina, a na samom fakultetu je radila 40 godina, od 1960. do 2000.

U mirovinu je otišla u trajnom zvanju redovnog profesora, ali je i kao umirovljenica bila vrlo aktivna u svom znanstvenom području. Prevodila je stručne knjige iz psihologije i pisala je članke za novine te je za svoje radove dobila više nagrada. Među njima su i Republička nagrada za znanstveni rad ‘Božidar Adžija’, ‘Ramiro Bujas’ za životno djelo te ‘Kiklop’ za najbolju publicističku knjigu 2009.

Bavila se psihologijom ličnosti, kliničkom, zdravstvenom i socijalnom psihologijom i psihopatologijom te je istraživala je kvalitetu života, smisao za humor i asocijacije. Uz to je konstruirala psihologijske mjerne instrumente i sastavila priručnike za njihovu primjenu. Pisala je i knjige izvan užeg znanstvenog područja, poput Medo u kolicima, Tolerancija u svakidašnjem životu, Psihologija tolerancije, Tkanje života, Život s različitima i slična djela.