Pretraga

Preminuo znanstvenik i profesor koji se izborio za pokretanje Medicinskog studija u Splitu

A- A+

U 98. godini života preminuo je znanstvenik, sveučilišni profesor i bivši gradonačelnik Splita, Jakša Miličić. Bio je poznat po tome da je unaprijedio građevinarstvo prvenstveno u Splitu, a zatim i u Dalmaciji te drugim dijelovima Hrvatske. Osim toga, bio je jedan od ljudi koji su se izborili da se u Splitu osnuje Medicinski studij 1974. godine. Doktorirao je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i bio je profesor, a onda i dekan Fakulteta građevinskih znanosti u Splitu. Umirovljen je kao redoviti sveučilišni profesor 1996. godine.

Jakša Miličić u emisiji TV Jadran 2022. godine

Jakša Miličić u emisiji TV Jadran 2022. godine | Foto: Screenshot YouTube/TV Jadran

Jakša Miličić, bivši gradonačelnik Splita, znanstvenik i profesor preminuo je u 98. godini života. Osim što je unaprijedio građevinarstvo u Splitu, bio je poznat i kao osoba koja se izborila da se u Splitu osnuje Medicinski studij 1974. godine, odnosno četvrta i peta godina studija.

– Ukazom hrvatske vlade od 29. ožujka 1944. osniva se Medicinski fakultet u Splitu. Nažalost, zbog rata i taj pokušaj propada. Godine 1974. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osniva dvogodišnji studij u Splitu. U tom razdoblju provodila se samo nastava iz kliničkih predmeta, tj. omogućilo se da studenti iz Zagreba upisuju nastavu iz četvrte i pete godine u Splitu, stoji na stranicama Medicinskog fakulteta u Splitu.

Miličić je diplomirao i doktorirao na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a na Fakultetu građevinskih znanosti u Splitu bio je profesor i dekan u više mandata. Na funkciji gradonačelnika Splita bio je od 1967. do 1974. godine, a prije toga je bio direktor Građevinsko školskog centra u Splitu. Umirovljen je kao redoviti sveučilišni profesor 1996. godine, a 2008. dobio je nagradu za životno djelo od Hrvatskog saveza  građevinskih inženjera.