Pretraga

Prepoznajte osobe koje vam lažu

A- A+

Laganje nekim osobama predstavlja bijeg od problema, obrambeni mehanizam ili zabavu. Postoje osobe koje lažu iz potpuno nepoznatog razloga, bilo da se radi o sitnicama ili ozbiljnim i važnim stvarima. Evo kako prepoznati znakove koji će razotkriti osobe koje vam u tom trenutku govore laž.

Ukoliko ste nepovjerljiva osoba te sumnjate u svaku izjavu koja dolazi od osoba koje vas okružuju, pogledajte na što morate obratiti pažnju kako biste svoje sumnje potvrdili ili odbacili. Osim neverbalne komunikacije, postoje i druge stvari koje odaju one koji lažu.

metro-portal.hr

Izdvojeni članak

Dokazano je zašto ljudi lažu

Pogled i zjenice

Vjerujemo kako vas većina zna da lažljivci skreću pogled jer nemaju dovoljno snage lagati nekome u oči. Pri tome morate paziti i na one vještije koji će vas gledati bez treptanja te hrabro izgovarati neistinite rečenice. Najbolje vam je usporediti njihov pogled u tom trenutku, s onim uobičajenim.

Što se tiče zjenica, pomoću njih ćete otkriti samo ozbiljne i velike laži. Kao posljedica adrenalina koju lažljivac u tom trenutku osjeti, zjenice će mu se proširiti, što se ne mora dogoditi prilikom sitnih i bezopasnih laži.

Lice i osmjeh

Najbolji način na koji ćete shvatiti laže li vam netko ili ne jest  analiza njegova osmijeha. Osobe koje se smiju iskreno i od srca pokrenuti će sve mišiće na licu pa ćete tako i po njihovim očima vidjeti veselje. Na drugu stranu, lažljivici se koncentriraju samo na usne, dok im je ostatak lica ukočen.

Izdvojeni članak

Mladi korisnici Twittera otkrili istinu o Titanicu

Glas

Osobama koje lažu glas najčešće nije usklađen s gestama, a možete ih prepoznati i po tome što im je govor dosta sporiji ili brži od uobičajenoga.

Dlanovi i pokreti

Nećete po izgledu dlanova prepoznati jesu li izgovorene riječi lažne ili ne, nego po tome što osobe koje govore neistinu mahinalno skrivaju dlanove. Drže ih iza leđa, u džepovima ili sklopljenima.

Često ćete primijetiti kako se diraju po licu. Ukoliko osoba inače prilikom razgovora nema takve pokrete, ovo vam je odličan znak po kojem ćete prepoznati lažljivca.

Sarkazam i mijenjanje teme

Većina lažljivaca na optužbe odgovara sarkazmom. To je jedan od najčešćih obrambenih mehanizama jer mnogi misle kako će na taj način otkloniti sumnju. Druga stvar koji osobe koje lažu najčešće prakticiraju je mijenjanje teme. U trenutku kad vam u kratkim crtama odgovore nešto što nije isinito, brzo mijenjaju temu razgovora u nadi kako ste im povjerovali.

Besmislenost i previše detalja

Osobe koje lažu često izgovaraju besmislene i gramatičke neispravne rečenice. To se događa jer u zatečenom trenutku izmišljaju što govore pa se ne mogu truditi da izgovoreno bude smisleno i točno. Druga stvar je što izgovaraju previše detalja. Priču ispričaju toliko detaljno pa po tome vrlo lako možete shvatiti kako su netom prije vašeg dolaska pomno isplanirali cijeli razgovor i smislili sve što izgovaraju.

Izdvojeni članak

Što muškarci najčešće lažu na prvom spoju

Pravdanje i obrambeni stav

Iskrene osobe na svaku optužbu ili napad odgovaraju napadom, dok lažljivci zauzimaju obrambeni stav i kreću s pravdanjem.

Nervoza

Iako ne mora biti slučaj, najveći broj lažljivaca u tom trenutku osjeća nervozu. To ćete prepoznati ako se igraju nekim predmetom, lupkaju stvarima, tresu nogama ili po sličnim pokretima koji smiruju nervozu.