Pretraga

Prepucavanja mladih: Treba li vjeronauk održavati u školi ili crkvi

A- A+


Izdvojeni članak

Počinje bitka za legalizaciju lakih droga i prostitucije u Hrvatskoj

Kako se približavaju lokalni izbori, tako mladeži hrvatskih stranaka postaju sve glasnije. Pitanja zdravstvenog odgoja, vjeronauka, legalizacije lakih droga ili pak prostitucije tema su svakodnevnih prepucavanja. Ovih dana mladi iz HSS-a i HNS-a ne mogu se složiti treba li se nastava vjeronauka održavati u školi ili crkvi, te je li nužno da zdravstveni odgoj bude obvezan.

Nakon što su proteklog vikenda mladi iz vladajućeg HNS-a objavili da smatraju kako vjeronauku nije mjesto u školama već u vjerskim zajednicama, oglasili su se i mladi oporbenjaci. Naime Organizacija mladih HSS-a odgovara da bi se liberali trebali usredotočiti na neke bitnije probleme u društvu, a ne otvarati pitanja koja trebaju biti osobni izbor djece i roditelja.

Liberali žele vjeronauk u crkvi, HSS-ovci u školi

Mladež HNS-a izdala je svoju programsku knjižicu u kojem se zalažu da se iz javnih institucija maknu sva vjerska obilježja, te da se nastava vjeronauka krene održavati u vjerskim zajednicama, a ne u školama. Njima su se danas suprotstavili mladi iz Hrvatske seljačke stranke, koji pak tvrde da je vjerounauk izborni predmet, te da učenici nisu prisiljeni pohađati nastavu iz vjeronauka.

– Pitamo mlade liberale, koji se protive vjeronauku u školama i plaćanju vjeroučitelja iz državnog proračuna, bi li trebalo i etiku kao predmet iz srednjih škola izbaciti, poručuju iz Organizacije mladih HSS-a.
Naime, ne slažu se da su teme poput vjeronauka tabu teme, već misle da je to bacanje probnih balona u javnost po nalogu seniora HNS-a.

Jedni su za sadašnji zdravstveni odgoj, dok su drugi za to da bude izboran

Mladi liberali smatraju kako je pitanje vjeronauka u školama tema o kojoj se treba raspravljati u javnosti.
– Ne bacamo probne balone, već otvaramo teme koje su općeprisutne u društvu i tiču se svih nas, a osobito mladih, komentirala nam je Ana Borčić iz Mladeži HNS-a.
Potvrdila je i da se HNS zalaže za jedan predmet za mlade u okviru kojeg će biti znanja koja spadaju i u građanski i zdravstveni odgoj, a bit će temeljena isključivo na znanstvenim činjenicama.

Jer potvrđuje da se mladi u društvu susreću s pitanjima masturbacije, pobačaja ili prvog seksa neovisno o obitelji iz koje dolaze, stoga je dobro da o tome razgovaraju i u školi na stručan način.
U opoziciji pak tvrde da bi zdravstveni odgoj morao biti izborni, jer svaki roditelj koji odgaja svoje dijete ima pravo birati je li nastavnički plan i program zdravstvenog odgoja potreban i nužan njegovom djetetu.