Pretraga

Preraspodjela sredstava: Bandić ‘nabavio’ novac za udžbenike

A- A+

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preraspodijelio je sredstva u
proračunu te tako nabavio potreban novac za financiranje udžbenika
osnovnoškolcima i srednjoškolcima s područja glavnog grada. A kako to i
obično biva, kad jednom svane, drugom se smrkne. Tako je naveći
‘gubitnik’ ZET, koji je ostao bez nešto više od 27 milijuna kuna.

ilustracija srednja.hr

Izdvojeni članak

Zagrebački pročelnik za obrazovanje: Svim osnovcima i srednjoškolcima kupit će se udžbenici

Zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić uspio nabaviti novca za financiranje udžbenika zagrebačkim školarcima. Kako mu rebalans proračuna nije prošao na Gradskoj skupštini, Bandić je napravio preraspodjelu sredstava po gradskih uredima, piše Večernji list.

Uredu za obrazovanje, kulturu i sport skoro 60 milijuna kuna

Tako je Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport proračun povećan za čak 58,9 milijuna kuna. Najveći dio tog novca ide upravo za financiranje spomenutih udžbenika, čak 35 milijuna. Povećana su i sredstva za privatne i vjerske vrtiće za 6,6, milijuna, a za produženi boravak u školama za 5,9. Za kulturu, uglavnom nezavisnu, ide dodatnih 2,8 milijuna, a za sport 10.

Podsjetimo, što se javnih srednjih škola u Zagrebu tiče, ima ih 65, pohađa ih gotovo 40.000 učenika, a u prve se razrede svake godine upisuje oko 1500 novih. Nova školska godina počinje 7. rujna, a prema ovim najavama, srednjoškolce bi knjige mogle dočekati na školskim klupama, kao i njihove mlađe kolege iz ‘osnovnjaka’.

Najveći ‘gubitnik’ ZET

Spomenimo na kraju i najveće gubitnike preraspodjele. Ured za gospodarstvo izgubio je ukupno 35,3, milijuna kuna, od čega najviše ZET, 27,2. Ulaganja i izgradnja nerazvrstanih cesta biti će manja za oko 11 milijuna, Ured za imovinske poslove izgubio je oko 6, ovaj za energetiku oko 5, a zdravstvo i poljoprivreda nešto više od 3.