Pretraga

Pretvorba Škole za život u frontalnu kurikularnu reformu? Uskoro nova javna rasprava o kurikulumima i izbor novih stručnih skupina

A- A+

Prema planu, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavljuje frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve hrvatske škole od iduće školske godine. Ususret tome, za početak siječnja 2019. najavila je donošenje novih kurikuluma, no do kraja ove godine slijede još neki koraci. Naime, za frontalno uvođenje kurikularne reforme prema Akcijskom planu zadužena je i Ekspertna radna skupina kojom koordinira premijerov savjetnik Radovan Fuchs. Kako doznajemo, ERS finalizira novu varijantu objedinjene metodologije izrade svih kurikularnih dokumenata, koji će uskoro na novu javnu raspravu, a bit će raspisan i javni poziv za nove stručne radne skupine koje će dokumente dorađivati na temelju primjedbi iz javne rasprave.

Montaža: srednja.hr

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak tijekom vikenda se pohvalila novom financijskom ‘injekcijom’ Europske komisije u iznosu od 2,2 milijuna kuna, koja će poslužiti kao podrška provedbi obrazovne reforme, tj. za uvođenje kurikularne reforme u sve škole s početkom iduće školske godine.

– Sada radimo na pripremi frontalnog uvođenja reforme u sve škole od sljedeće školske godine i tu su nam pored domaćih stručnjaka važna i međunarodna iskustva. Naime, početkom siječnja 2019. donosimo nove kurikulume, raspisujemo natječaj za udžbenike, a edukacije za učitelje već traju, rekla je Divjak tijekom vikenda.

Nova javna rasprava o kurikularnim dokumentima i javni poziv za nove stručne radne skupine

Do frontalnog uvođenja reforme i najavljenog donošenja kurikuluma u siječnju 2019. slijede još neki koraci do kraja tekuće godine. Kako smo neslužbeno doznali, od 15. studenog do 15. prosinca bit će otvoreno novo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o svim kurikularnim dokumentima. Osim toga, uskoro se očekuje i raspisivanje javnog poziva za nove stručne radne skupine koje će dorađivati kurikularne dokumente na temelju primjedbi iz javne rasprave, a s tim bi poslom trebali završiti do 31. prosinca.

Javna rasprava o kurikularnim dokumentima - drugi put

Svi kurikularni dokumenti izrađeni u sklopu Cjelovite kurikularne reforme, tijekom 2015. i potom 2016. godine prošli su široku stručnu i javnu raspravu. Na temelju stručne rasprave, stručne radne skupine doradile su dokumente još u lipnju 2016. godine. Potom je održana i javna rasprava o kurikularnim dokumentima, na temelju koje su stručne radne skupine doradile dokumente krajem 2017. godine, netom prije no što su dokumenti poslani na međunarodnu (ili domaću) recenziju.

Javna rasprava o dokumentima koja bi trebala započeti sredinom studenoga bila bi, dakle, druga javna rasprava o istim kurikularnim dokumentima. Ipak, ona je propisana Akcijskim planom za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije kojim se ravnaju i Ministarstvo obrazovanja i ERS, iako Vlada RH nikada nije usvojila Akcijski plan.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, u nove stručne radne skupine ministrica će moći imenovati po jednu osobu, dok će ostale članove birati Ekspertna radna skupina kojom koordinira premijerov savjetnik Radovan Fuchs. Dokumenti će biti postavljeni na javno savjetovanje nakon njihove prilagodbe novoj metodologiji izrade kurikularnih dokumenata.

Izdvojeni članak

Ispitivanje zadovoljstva učenika, roditelja i nastavnika: Kako će izgledati evaluacija ‘primjera dobre prakse’ u Školi za život?

Premijerov savjetnik Fuchs potvrdio nam je kako će ERS ovih dana finalizirati objedinjenu metodologiju izrade kurikularnih dokumenata

Koordinator ERS-a Radovan Fuchs danas nam je potvrdio kako će ERS sutra ili prekosutra finalizirati varijantu objedinjene metodologije izrade kurikularnih dokumenata. Pojasnio nam je kako je zadržan koncept ishoda učenja, a dodani su sadržaji/preporuke za njihovo ostvarivanje.

Prema novom metodološkom modelu izrade kurikularnih dokumenata koji je izrađivao ERS, struktura kurikuluma neće se bitno mijenjati. U posjedu smo predloška za predmetne kurikulume prema kojem će se navoditi ishod učenja, njegova razrada (kao i u dokumentima izrađenim u sklopu CKR-a pod vodstvom tima Borisa Jokića), no potom će se navoditi samo razina usvojenosti ‘dobar’ (u prijašnjim inačicama dokumenata, ishod učenja raspisivao se kroz razine usvojenosti zadovoljavajuća – dobra – vrlo dobra -iznimna).

Razine usvojenosti ishoda učenja u inicijalnim inačicama kurikularnih dokumenata – prema novom predlošku, navodit će se samo razina usvojenosti ‘dobar’

ERS vrši svoje zadaće propisane Akcijskim planom iz svibnja 2018.

U predlošku u čijem smo posjedu stoji kako se sve ostalo stavlja u zasebne dokumente koji će biti prilozi osnovnom dokumentu kurikuluma. Tako će ovih dana skupine koje su inicijalno izrađivale kurikularne dokumente, iste dorađivati prema novom metodološkom modelu ERS-a.

Premijerov savjetnik Fuchs potvrdio nam je kako se ERS u svojemu radu striktno vodi Akcijskim planom za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Nikad usvojen Akcijski plan za provedbu Strategije

Posljednja inačica problematičnog Akcijskog plana, o kojem je naš portal ispisao kartice i kartice teksta, datira iz svibnja ove godine. Tu inačicu Vlada Republike Hrvatske nikada nije usvojila, iako ju je u svibnju ove godine doradilo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem.

I zaista, uvidom u Akcijski plan iz svibnja ove godine, jasno je naznačeno kako će ERS u drugoj polovici 2018. godine revidirati koordinirani metodološki pristup izradi kurikularnih dokumenata, provesti javni poziv za članove stručnih radnih skupina i ustrojiti SRS-ove, provesti javno savjetovanje i izraditi konačni prijedlog Okvira nacionalnog kurikuluma, Nacionalnog kurikuluma za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, Nacionalnog kurikuluma za gimnazijski odgoj i obrazovanje, predmetnih/međupredmetnih/modularnih kurikuluma…

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak sinoć se u Direktu malo pogubila: Ni sama ne zna tko je kriv za fušarenje u Školi za život

U pripremama za frontalno uvođenje reforme, može se očekivati istaknutija uloga Fuchsova ERS-a

Spomenimo i kako je Ekspertna radna skupina u svibnju ove godine, nakon svog drugog sastanka pod koordinacijom premijerova savjetnika Radovana Fuchsa, u priopćenju medijima istaknula kako će “raditi na Cjelovitoj kurikularnoj reformi te neće sudjelovati u parcijalnim rješenjima”.

Tako Ekspertna radna skupina nije sudjelovala u realizaciji eksperimentalnog programa ‘Škola za život’, no obzirom na najave o frontalnom uvođenju kurikularne reforme od iduće školske godine, može se očekivati istaknutija uloga ERS-a.