Pretraga

Prije točno dvije godine Petrinja je pretrpjela razoran potres: Do sada ih je bilo još 1.700 iznad 2,0

A- A+

Prije točno dvije godine Petrinju je pogodio razoran potres magnitude 6,2 prema Richteru. Smrtno je stradalo osmero ljudi, a brojni su ostali bez domova. I danas, unatoč tome što je osiguran europski novac, žive u kontejnerima, a obnova još nije uzela maha. Stručnjaci sa zagrebačkog PMF-a povodom druge obljetnice petrinjskog potresa iznijeli su neke seizmološke podatke.

potres petrinja

Screenshot: MUP

Na današnji dan prije točno dvije godine, u 12:19 sati Petrinja, Glina i Sisak pretrpjeli su razoran potres magnitude 6,2 prema Richteru. Od posljedica tog potresa smrtno je stradalo osmero ljudi, a mnogi su ostali bez svojih domova.

Dvije godine nakon brojni ljudi i dalje žive u kontejnerima. Još se ne mogu vratiti u svoje mahom razrušene kuće. Obnova, unatoč tome što je osiguran europski novac, još nije uzela maha.

Izdvojeni članak

S PMF-a pojasnili kako se trebamo ponašati tijekom potresa

U zadnje dvije godine još 10 jakih potresa

Stručnjaci s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu povodom druge obljetnice potresa iznijeli su neke seizmološke podatke. Tako primjerice navode da je u dvije godine zabilježena pojačana seizmička aktivnost oko petrinjskog područja.

Konkretno, zabilježili su 10 jakih potresa, 24 prilično jaka potresa, 95 umjerenih, 1.349 slabih potresa te 16.000 onih najslabijih, magnitude ispod dva Richtera. Petrinjsku seriju potresa od 28. prosinca 2020. do 26. prosinca 2022. godine možete vidjeti i u grafu ispod.

petrinja potresi od prosinca 2020. do prosinca 2022.

Izvor: PMF

Najjači potres ove godine 3,6 po Richteru

Stručnjaci sa zagrebačkom PMF-a izvukli su podatke i o najjačim potresima koji su tijekom ove godine pogodili petrinjsko epicentralno područje.

Dva najjača, magnitude 3,8 po Richteru, dogodila su se u veljači i srpnju. U kolovozu i listopadu zabilježili smo dva potresa magnitude 3,6, a u srpnju i studenom 3,5 po Richteru.