Pretraga

Prijemni za upis u srednju u 2024. ima osam zagrebačkih škola, dio će ih međusobno priznavati

A- A+

Prilikom upisa u srednje škole osmašima se boduju zajednički, dodatan i posebni element, a u dodatni spadaju i prijemni ispiti koje škole mogu provoditi bezuvjetno. Za to su do 31. ožujka morale predati zahtjev Ministarstvu obrazovanja. Prijemni za upis u srednju u 2024. tako će imati osam zagrebačkih škola. One koje imaju istovjetne programe međusobno će priznavati ispit iz istog predmeta.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Datumi upisa u srednje škole još nisu poznati, Ministarstvo tek treba u javno savjetovanje postaviti odluku o upisu u srednje za 2024. godinu. No, osmaši već intenzivno razmišljaju o tome gdje nastaviti svoje obrazovanje. Prijemni za upis u srednju, koji se boduje kao dodatni element, u 2024. ima osam zagrebačkih škola koje su za to ishodile suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja do posljednjeg dana u ožujku.

Škole koje provode isti program međusobno će priznavati prijemni iz istog predmeta

Riječ je mahom o gimnazijama i gimnazijskim smjerovima. Kako nam potvrđuju iz Ministarstva, u odnosu na prošlu školsku godinu, nema novih škola koje su zatražile provjeru posebnih znanja učenika.

– Kao i prošle godine, Ministarstvo će omogućiti učenicima da provjeru znanja polažu u srednjoj školi koja im je viša na listi prioriteta, a rezultati provjere vrijedit će za prijavu u druge srednje škole koje provode isti program obrazovanja te uvjetuju provjeru znanja iz istog nastavnog predmeta, kažu nam iz Ministarstva.

Pojednostavljeno rečeno, ako neki osmaš ima na listi prioriteta prirodoslovno-matematičku gimnaziju u V. gimnaziji i u XV. gimnaziji, položeni ispit uzimat će mu se u obzir u obje škole za taj smjer. S time da ga polaže u školi koja mu je viša na listi prioriteta, kada jednom prijavi programe za upis. Popis svih srednjih škola koje ove godine provode prijemni, kao i za koje programe te iz kojih predmeta, možete vidjeti u tablici ispod.

Srednje škole koje imaju prijemni u 2024. | izvor Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Podsjetimo, lani je prijemni za upis u srednje škole donosio maksimalnih deset bodova. Prijemni se na upisima boduje u kategoriji dodatnog elementa, a osmaši glavninu bodova prikupljaju putem zajedničkog elementa, odnosno na temelju ocjena. Detaljnije o načinu bodovanja za upis u srednje škole možete čitati ovdje.

Izdvojeni članak

HZZ objavio listu za 2024.: Ovo su deficitarna zanimanja i ona u kojima treba smanjiti upisne kvote

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.