Pretraga

HZZ objavio listu za 2024.: Ovo su deficitarna zanimanja i ona u kojima treba smanjiti upisne kvote

A- A+

Iako je prijava ispita mature već započela, veći broj visokih učilišta zapravo još uvijek nije izglasao upisne kvote i uvjete upisa u narednu akademsku godinu. Još nije donesena niti odluka koliko se učenika može upisati u pojedine srednjoškolske programe. S početkom svake, a tako i ove kalendarske godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) donosi svoje Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. U deficitarna zanimanja u najvećim gradovima ulazi niz trogodišnjih, poput kuhara, mesara i zidara, a nedostaje i diplomiranih logopeda, psihologa te nastavnika fizike i matematike.

Foto: Marija Edita Feldi | srednja.hr

U prvim danima nove godine, kao i ranijih, Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je svoje Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2024. godinu. Kako i sam naziv sugerira, riječ je o dokumentu koji upućuje nositelje obrazovnih politika u kojim je zanimanjima potrebno povećati upisne kvote, dakle koja su deficitarna zanimanja, a u kojima smanjiti broj upisanih, odnosno povećati ili smanjiti broj stipendija. I to za svako od 20 područja u Hrvatskoj oko županijskih središta.

Preporuke imaju kvalitativni karakter

Kako navode iz HZZ-a uz preporuke, dokument nije nastao samo na temelju trenutnog stanja, nego se praćenjem i analizom rade i predviđanja potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima.

– Premda su jasne i izravne, preporuke imaju kvalitativni karakter. Preporučuje se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima, ali se ono ne određuje kvantitativno. Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pridonose usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada, poručuju iz HZZ-a.

Izdvojeni članak

Maturantima su se na upisima nudila 23 studija povijesti, a na burzi imamo 388 nezaposlenih koji su ih završili

Koja su deficitarna zanimanja u Zagrebu, a koji je višak?

Kakvo je stanje oko dvaju najvećih gradova? Pa obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih ili stipendista, odnosno smanjiti njihov broj, nisu se značajno promijenili u odnosu na proteklih nekoliko godina. Kada je riječ o srednjoškolskim trogodišnjim programima, u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nedostaje i treba povećati broj upisanih tesara, fasadera, zidara, elektroinstalatera, mesara, kuhara, slastičara i, među ostalim pekara. U deficitarna zanimanja ulaze i zanimanje medicinska sestra, dentalni tehničar, farmaceutski tehničar, a nedostaje i onih koji su završili studij sestrinstva ili radiologije. U ovom dijelu Hrvatske trebalo bi povećati broj upisanih, odnosno stipendirati buduće logopede, farmaceute, studente medicine i računarstva, a kronično nedostaje i nastavnika matematike, fizike, fizike i kemije te biologije i kemije.

Na zagrebačkom području suficitarni kadar je onaj sa završenom srednjom ekonomskom, hotelijersko-turistički tehničari, kao i, među ostalim, veterinarski i prehrambeni tehničari. Trebalo bi, preporučuje HZZ, smanjiti i kvote na studijima fizioterapije, poslovne ekonomije i ekonomije, novinarstva i politologije, komunikologije, kineziologije, sociologije, filozofije, kao i tekstilnog i modnog dizajna.

Izdvojeni članak
hrana kuhar konobar

Interesa za kuhare ne nedostaje, ali i dalje ih fali na tržištu rada: ‘Kvote koje imamo nisu dovoljne’

Stanje je slično i na jugu Hrvatske

Situacija se u bitnome ne razlikuje na jugu Hrvatske, u Splitu i okolici. Nedostaje brodomehaničara, CNC operatera, elektromehaničara, konobara, a u deficitarna zanimanja spadaju i  kozmetičari, kuhari, mesari, pekari, vodoinstalateri i, među ostalim, zidari. Nema ni dosta medicinskih sestara, tehničara za električne strojeve i tehničara za računalstvo, kao ni web dizajnera. Preporučuje se gradovima na ovom području stipendirati više studenata na elektrotehnici, strojarstvu, brodogradnji, logopediji, psihologiji. I ovdje postoji problem manjka nastavničkog kadra u matematici i fizici.

U suficitarna zanimanja u Splitu i okolici spadaju isto osobe sa završenom srednjom ekonomskom, hotelijersko-turistički tehničari, poslovni tajnici, komercijalisti, upravni referenti, tehničari za logistiku te oni za poštanske usluge. Preporuka za sveučilište je da smanji broj upisanih na kineziologiju, studije managementa, upravni studij i studij turističkog poslovanja, studije forenzike, industrijskog inženjerstva, kemije i kemijske tehnologije, prava i poslovne ekonomije te , među ostalim, povijesti.

Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2024. godinu možete proučiti u dokumentu u nastavku ili ovdje. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab