Pretraga

Profesori za prijevoz do škole daju i do dvije tisuće kuna, a novac ‘izmišljaju’ sami

A- A+

slobodnadalmacija.hr

Izdvojeni članak

Slavonci plaćaju pokaz 60 kuna više od Dalmatinaca, a Lošinjani putuju besplatno

Profesori dviju kninskih srednjih škola svakodnevno putuju na posao iz udaljenih područja što nekim doseže mjesečni trošak od čak tri tisuće kuna. To ne bi bio problem, da profesorska plaća nije četiri tisuće kuna i da su im putni troškovi podmireni. Međutim od ove godine profesori nisu dobili novac koji im zakonski pripada, pa ulaze u minuse na kreditnim karticama i posuđuju od prijatelja kako bi došli na posao.

Nastavnici kninskih srednjih škola ‘Lovre Monti’ i ‘Kralj Zvonimir’ svakodnevno putuju na posao, a neki dolaze i iz udaljenijih mjesta poput Trogira. Zbog toga su njihovi putni troškovi iznimno visoki, no to i nije bio problem jer im se troškovi moraju platiti od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Međutim od Nove godine to baš ne funkcionira najbolje, pa se profesori snalaze kako znaju i umiju.

Izdvojeni članak

Put do škole kao u ‘Survivoru’

Uskoro će morati stopirati na posao

Sistem isplaćivanja putnih troškova do Nove godine dobro je funkcionirao. Nastavnici bi početkom mjeseca na račun dobili novac za putne troškove i na taj način bi si financirali svakodnevna putovanja do škole.

Nastavnica Dolores Dobrinkić, koja predaje ekonomske predmete u Srednjoj školi Lovre Montija ide u Knin tri puta tjedno iz Splita, a to ju mjesečno košta dvije tisuće kuna.

Kako novac MZOS-a nije dobila, ona na svoju plaću od tri tisuće kuna ‘krpa kraj s krajem’ i to tako da koristi kreditnu karticu i ulazi u minus da si financira put na posao.

– Ne znam kako ću ubuduće putovati. Stopirati, ići pješice ili ne dolaziti u školu, razočarano je kazala nastavnica za Slobodnu Dalmaciju.

Osim ove nastavnice, profesor Toni Cota koji stanuje puno bliže kninskoj školi, mjesečno izdvaja oko tisuću kuna na prijevoz. Međutim on je otac šestero djece i podmirivanje troškova iz vlastita džepa mu jako teško pada.

– Mjesečno potrošim tisuću kuna na put i to opterećuje moj kućni budžet, kazao je Cota.

Nitko ne zna gdje su pare

Ovakav scenarij dogodio se zato što je prošlog mjeseca potpisan temeljni kolektivni ugovor, no prosvjetni sindikati ga još nisu potpisali i za profesore još vrijedi drugi, granski kolektivni ugovor po kojem se na kraju mjeseca isplaćuju troškovi za sljedeći mjesec.

Međutim putni troškovi za siječanj nisu isplaćeni samo profesorima iz Šibensko – kninske županije, iako je Ministarstvo obrazovanja doznačilo sredstva županiji.
Međutim u županijskoj upravi su Željku Stipiću, predsjedniku sindikata Preporod kazali da novca nema.

– Ne znam gdje je nestao taj novac, ali nije nas ni briga. Želimo svoje naknade za putne troškove, poručio je Tomislav Čolak, sindikalni povjerenik Preporoda u kninskoj Srednjoj školi kralja Zvonimira.

I dalje nije potpuno jasno zašto novca za putne troškove nema i gdje je nestao, no jasno je da profesori nekako moraju doći na posao, a da to trenutno čine samo uz pomoć minusa na kreditnim karticama i posuđivanjem novca od prijatelja.