Pretraga

Slavonci plaćaju pokaz 60 kuna više od Dalmatinaca, a Lošinjani putuju besplatno

A- A+

 

Mnogi učenici nemaju tu sreću da žive u blizini svoje srednje škole. Vlakom, autobusom ili čak brodom školarci odlaze na nastavu u par desetaka kilometara udaljena mjesta. No ne plaćaju svi jednaku cijenu prijevozne karte. Usporedili smo tri slučaja iz raznih djelova Hrvatske i zaključili da u našim primjerima, usprkos očekivanjima, najbolje prolaze učenici s otoka.

Potaknuti upitom srednjoškolca iz općine Viljevo, kojeg je zanimalo kolika će biti cijena mjesečnog pokaza, odlučili smo provjeriti kako se kreću cijene karata diljem Hrvatske za srednjoškolce koji se obrazuju izvan mjesta stanovanja.

Međutim, točne cijene za nadolazeću školsku godinu još nisu objavljene, te smo usporedili prošlogodišnje, kako bi se stekla jasna slika o tome što čeka naše srednjoškolce ove godine.

Slavonci za 10 km plaćali 320 kuna mjesečno

Učenici koji žive na području općine Viljevo u Slavoniji, a odlaze u školu u 10 kilometara udaljen Donji Miholjac plaćaju mjesečnu kartu 320 kuna.

Tamošnjii autobusni prijevoznik Panturist naplaćivao je prošle školske godine komercijalnu cijenu mjesečne karte od oko 528 kuna, potvrdili su nam iz te tvrtke.

– Općina Viljevo sudjeluje u subvenciji učeničke mjesečne karte sa 300 kuna, kazao nam je načelnik te općine, Ivan Sekete.

Po tome bi svi učenici trebali platiti mjesečnu kartu 228 kuna, no oni su kroz prošlu godinu kartu plaćali 320 kuna. Objašnjenje nesrazmjera ovih iznosa nismo uspjeli dobiti, jer se iz komercijale Panturista pozivaju na tajnost ugovora općine Viljevo i autoprijevoznika.

Kakva će situacija biti za predstojeću školsku godinu, još nitko ne zna. U općini Viljevo kazali su da će tek kroz par dana znati koliko će pomoći učenicima u financiranju prijevoza

 U Dalmaciji učenici mjesečno uštede 60kn na prijevoz u odnosu na Slavonce

Srednjoškolci u dijelovima Dalmacije su u sličnoj situaciji kao i kolege u Slavoniji. Naime učenici koji žive u Makarskoj, a žele pohađati srednju školu koje tamo nema, poput Pomorske ili Zdravstvene, imaju osiguran popust od 50 posto na cijenu karte, s time da im grad daje 30, a 20 posto autoprijevoznik  Promet Makarska.

Školarci u manjim općinama poput Tučepa, Podgore, Gradca i Baške Vode obično idu u srednju školu u Makarsku. Također imaju pravo na popust od 50 posto na cijenu karte.

Učenik iz Tučepa, koji je oko 10 km udaljen od Makarske, mjesečno izdvaja 260kn za kartu, što je čak 60 kuna manje nego što plaća njegov kolega iz Viljeva za približno istu udaljenost.

Zbog Zakona o otocima, Lošinjani imaju besplatan prijevoz

Situacija na Kvarneru je drugačija i to upravo zbog Zakona o otocima. Svi koji žive, u naprimjer Malom Lošinju, a mjesto školovanja im je izvan otoka, što je obično 120 kilometara udaljena Rijeka, imaju besplatan prijevoz od mjesta stanovanja do prvog stajališta na kopnu.

Učenici besplatno putuju do stajališta Kraljevice, tako da im se vozna karta naplaćuje isključivo od Kraljevice do njihove škole na kopnu. No čak i na tu voznu kartu tamošnji autoprijevoznik Autotrans daje komercijalni popust od 50 posto svim učenicima i studentima.

Međutim, saznali smo iz Autotransa da nijedna karta prošle godine nije kupljena preko tog popusta, jer su sve karte učenicima besplatne zbog subvencija koje osigurava lokalna uprava.