Pretraga

Proglašeni najbolji među 400 učenika koji su sudjelovali na Plivinom natjecanju

A- A+

Više od 400 učenika sudjelovalo je u prvom natjecanju u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola. U nekoliko su kategorija učenici morali izraditi što pravilniji kristal i na tome su radili nekoliko mjeseci. Proglašeni su najbolji, a veliki uspjeh postigli su učenici zagrebačkih srednjih škola.

Zajednička fotografija sudionika natjecanja (Foto: Pliva)

Izdvojeni članak

Natjecanje u uzgoju kristala privuklo je čak 500 učenika

U organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice, u suradnji s PLIVOM, održano je 1. natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj pod nazivom ‘Ljepota kristalnih ploha’.

Natjecanje je započelo 23. listopada 2014., a preko 400 mladih znanstvenika iz cijele Hrvatske posljednjih nekoliko mjeseci marljivo je pripravljalo kristale i vodilo laboratorijske dnevnike. 

Zadatak učenika bio je timskim radom pripraviti što veći i pravilniji kristal u jednoj od prijavljenih kategorija, a gotovo svi timovi zajedničkim su radom uspješno izvršili zadatak. 

U kategoriji rasta kristala anorganske soli najuspješniji su bili timovi zagrebačke VII. gimnazije, Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra te tim V. gimnazije iz Zagreba. 

U kategoriji rasta kristala organske soli prvo mjesto osvojio je još jedan tim VII. gimnazije iz Zagreba, dok je drugo mjesto pripalo Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga iz Zagreba. Na trećem mjestu našla se Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba. 

U kategoriji kristal u kristalu najuspješnija je bila III. gimnazija iz Splita, drugo mjesto zauzeo je tim Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, dok je treće mjesto pripalo Osnovnoj školi Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice. 

 – U projekt ovog natjecanja ušli smo sa željom da učenike potaknemo na samostalan rad i približimo ih svijetu znanosti. Vjerujem kako smo napravili veliki korak poticanjem interesa za znanošću među mladim ljudima jer ulaganjem u njih ulažemo u našu budućnost, te osiguravamo buduće mlade, kreativne i motivirane kolege koji će doprinijeti razvoju znanosti, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od voditelja natjecanja dr.sc. Aleksandar Višnjevac.