Pretraga

Proglašeni najbolji učitelji medijske pismenosti u Hrvatskoj, nagrada se dodijelila u tri kategorije

A- A+

Nagrada za promicanje medijskog obrazovanja u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama ‘Medijski Sokrat’, dodijeljena je u srijedu obrazovno-odgojnim djelatnicima koji su se najviše istaknuli u ovom polju. Nagrada se dodjeljivala u tri kategorije – predškolski odgoj, osnovne škole te srednje škole. Medijski Sokrat dodijeljen je prvi put, a dodijelilo ga je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Nastavnici i odgojiteljice koje su dobile nagradu 'Medijski Sokrat'

Nastavnici i odgojiteljice koje su dobile nagradu ‘Medijski Sokrat’ | foto: Petar Santini/Canva

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu na svečanoj je dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu, obrazovno-odgojnim djelatnicima uručilo nagradu ‘Medijski Sokrat’ za obrazovne aktivnosti održane u školskoj godini 2022./2023. u vrtićima i školama s ciljem medijskog odgajanja naših najmlađih. Dobitnice nagrade ‘Medijski Sokrat’ za predškolski odgoj su Jelena Alpeza i Maja Radošević, dobitnica nagrade u kategoriji osnovne škole je Jasenka Marmilić, a dobitnica u kategoriji srednje škole je Silvia Vladić Vrban.

Kriteriji za donošenje odluke o dobitnicima

Kriterij po kojemu je donesena odluka o dobitnicima ove nagrade je bila kvaliteta izvedbenih materijala, odnosno jasnoća programa, ishodi učenja, metode poučavanja i aktivnog uključivanja samih učenika u provedbu aktivnosti te poticanje na kritičko razmišljanje, ali i medijsko stvaralaštvo.

Dobitnice nagrade za predškolski odgoj, Jelena Alpeza i Maja Radošević zaposlene su u dječjem vrtiću ‘Pčelica’ u Zagrebu, a u svom su radu iskazale izrazitu kreativnost i inovativnost u području fotografije i fotografskog stvaralaštva. Kreativnom primjenom fotografije i digitalnih medija pozitivno su djelovale na razvoj medijske pismenosti i medijskih kompetencija djece rane i predškolske dobi, odgojitelja, roditelja i šire zajednice.

Jasenka Marmilić, dobitnica nagrade u kategoriji osnovne škole, stručna je suradnica knjižničarka i zaposlena je na pola radnoga vremena u OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko. Kroz projekt ‘Digitalni građani’ provela je 16 edukativnih radionica s naglaskom na sigurnost djece na internetu, zaštitu privatnosti i prevenciju elektroničkog nasilja, a kroz koje je učenike poticala na kritičko razmišljanje, ali i stvaranje medijskih sadržaja.

Silvia Vladić Vrban, dobitnica nagrade u kategoriji srednje škole, profesorica je hrvatskog jezika i književnosti iz Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu. Kroz svoje izvannastavne aktivnosti iz područja medijske pismenosti u isto je vrijeme promovirala kritičko vrednovanje, ali i stvaranje medijskog sadržaja, čak i u vrlo zahtjevnim formama poput podcasta Majstori – školske televizije. Aktivnosti planira i temelji na znanstvenim istraživanjima koje provodi na razini škole, a povjerenstvo je posebno istaknulo njen angažman u razvoju školskog lista Majstori, My Story.

Izdvojeni članak
djevojka tipka na mobitel

Istraživanje: Mladi svaki dan na internetu čitaju vijesti, ali ne znaju jesu li informacije točne ili ne

‘Ulaganje u odgojno-obrazovne djelatnike je ulaganje u budućnost’

– Djeca su naša budućnost, a ulaganje u odgojno-obrazovne djelatnike je ulaganje za svijet kakav želimo u budućnosti. Nagrada ‘Medijski Sokrat’ samo je mali doprinos tome, istaknula je Lana Ciboci Perša, predsjednica Odbora nagrade ‘Medijski Sokrat’.

Iako je ovo tek prva godina dodjeljivanja, pristiglo je ukupno 55 prijava. Među njima je bilo 15 prijava za aktivnosti u predškolskim ustanovama, 23 prijave za aktivnosti u osnovnim školama i 17 prijava za provedbu aktivnosti u srednjim školama. Također, prijave su pristizale iz cijele Hrvatske. Odgojno-obrazovni djelatnici mogli su se prijaviti sami ili su to za njih mogli učiniti njihovi ravnatelj.

O svim pristiglim prijavama odlučivao je Odbor koji je činilo pet članova: prof. dr. sc. Tamara Gazdić-Alerić i izv. prof. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potom predsjednik Odbora Danijel Labaš, potpredsjednik Odbora Igor Kanižaj te potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu Lana Ciboci Perša.