Pretraga

Na FFRZ-u uručene nagrade u sklopu inicijative ‘Razmišljaj – očuvaj – recikliraj’

A- A+

U ponedjeljak 22. travnja 2024., na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održana je svečana dodjela nagrada u sklopu inicijative ‘Razmišljaj – očuvaj – recikliraj’ Centra za bioetiku FFRZ-a. Događaj je održan u Dvorani Antuna Bauera Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, simbolično – na Dan planeta Zemlje.

Foto: FFRZ

U sklopu inicijative dodijeljene su po tri nagrade u dva natječaja. U okviru prvog natječaja naziva „Odgovornost–briga–okoliš“ za najbolji studentski pisani rad, nagrađeni su sljedeći studenti:

1. mjesto: Tilija Simon – „Važnost filozofije u ekološkoj krizi – odnos čovjeka i prirode“ –  novčana nagrada u iznosu od 300 eura te pokriveni troškovi kotizacije i smještaja u sklopu 19. Studentske bioetičke radionice koja će se održati od 12. do 15. svibnja 2024. godine na Malom Lošinju u okviru znanstveno-kulturne manifestacije 22. Lošinjski dani bioetike.

2. mjesto: Patricia Dutković – „Odgovornost – briga – okoliš putem ekologije uma: integracija filozofije, holizma i duhovnosti za bolju budućnost“ – novčana nagrada u iznosu od 200 eura te pokriveni troškovi kotizacije i smještaja u sklopu 19. Studentske bioetičke radionice.

3. mjesto: Mihael Vrbanc  – „Briga za grad prikazana kao izgradnja i očuvanje urbanog okoliša kroz vid arhitekture i način života“ –  novčana nagrada u iznosu od 150 eura te paket knjiga.

U okviru natječaja „Od otpada do vrijednosti“ za najbolju umjetničku skulpturu/instalaciju nastalu od materijala koje je moguće reciklirati nagrađene su:

1. mjesto Lucija Marin – ”Zagreb I love you” – novčana nagrada u iznosu od 500 eura

2. mjesto: Manuela Pauk – ”Spomenik uz put” – novčana nagrada u iznosu od 300 eura

3. mjesto: Jelena Bogdanić – ”Plastična tkanina” – novčana nagrada u iznosu od 150 eura

Komisiju za odabir najboljeg umjetničkog rada sačinjavali su Krešimir Katušić (akademski kipar), Tara Beata Racz (akademska slikarica i psihologinja), Ivan Perkov (sociolog), Petar Grimani (akademski slikar), Ivica Kelam (filozof), Hrvoje Jurić (filozof).

Ponosni sponzor ove inicijative je C.I.O.S. grupa, a naglasak je stavljen na promicanje odgovornosti spram okoliša i ekološke svijesti, postavljanjem osobe kao dijela okoliša. Bioetički segment pluriperspektivizma očitovao je se združivanjem znanstvenih i umjetničkih motrišta, sa svrhom poticanja stava i smjerokaza da je budućnost okolišne krize još uvijek u našim rukama.

Nagrađeni umjetnički radovi nakon dodjele nagrada donirat će se partnerskim vrtićima i školama u gradu Zagrebu, sa svrhom društveno-inkluzivnog promicanja ideje recikliranja otpada i provođenja bioetičke odgojne prakse od najranijih dana, unutar odgovornog sustava cirkularnog tretiranja otpada u sadašnjosti i budućnosti.