Pretraga

Prva dama SAD-a cijeli je život radila kao nastavnica: ‘Podučavanje nije samo ono što radim’

A- A+

“Podučavanje nije samo ono što radim. Podučavanje je ono tko ja jesam”. Tako govori Jill Tracy Jacobs Biden, supruga novog predsjednika i prva dama Sjedinjenih američkih država. Ta izjava uopće ne čudi kada shvatite da je cijeli život bila nastavnica. U školi, u bolnici, na faksu. Većinu je svojeg karijernog puta predavala engleski jezik, a povijesti će ostati upamćena kao vjerojatno jedina druga dama koja je imala plaćeni posao dok je njezin suprug bio potpredsjednik SAD-a.

Jill Biden
Foto: Screenshot Youtube; NBC News

Rođena je u Hammontonu, New Jerseyu, a Joeom Bidenom vjenčala se 1977. godine. Trideset godina nakon pobjedom Baracka Obame na predsjedničkim izborima sa svojim suprugom ulazi u Bijelu kuću kao druga dama SAD-a. Sada će biti prva.

Nastavnica engleskog jezika

Prva dama Sjedinjenih država Jill Biden može se pohvaliti dosta bogatim obrazovnim putom. Nakon završenog preddiplomskog studija engleskog jezika na Sveučilištu u Delawareu, upisala je čak dva magisterija, jedan nastavnički sa Sveučilišta u West Chesteru, a potom je i magistrirala engleski pri Sveučilištu u Villanovi. Godinu prije odlaska u Bijelu kuću, s navršenih 55 godina, Jill je formalno dovršila svoj obrazovni put postavši doktorica edukacije na svom alma mater Sveučilištu u Delawareu.

Od 1993. do 2008. Jill Biden bila je instruktorica engleskog jezika i pisanja na Tehničkom koledžu u Delawareu. Godinu dana nakon zapošljava se kao profesorica engleskog na Koledžu u Sjevernoj Virginiji. Biden je tada već služio kao dopredsjednik SAD-a pa se smatra da je ona jedina prva dama koja je imala plaćeni posao dok je njen suprug na drugoj najvažnijoj poziciji u federaciji.

“Osjećam da mogu napraviti veliku promjenu u njihovim životima. Jednostavno volim te ljude. Sve mi se čini tako ugodnim. Volim žene koje se vraćaju školovanju i diplomi, zato što su fokusirane”, rekla je Jill Biden jednom prilikom o svojem obrazovno-karijernom putu nastavnice engleskog.

Prije nego što je počela predavati na faksu, Jill Biden radila je kao nastavnica engleskog u nekoliko srednjih škola. Tijekom 1980-ih radila je u psihijatrijskoj bolnici u Rockfordu s djecom koja imaju emocionalne poteškoće. Tamo je također predavala engleski, s fokusom na čitanje. Kada se njezin suprug prvi puta uključio u utrku za predsjednika SAD-a 1988. godine, Jill Biden izjavila je kako će, čak i ako postane prva dama, i dalje raditi svoj posao podučavanja djece s poteškoćama.

Kao druga dama bavila se obrazovanjem

Kada je Biden proglašen predsjedničkim kandidatom, prva dama vratila se na trenutak u sada praznu učionicu u kojoj je učenicima 1990-ih predavala engleski i poslala snažnu poruku.

– Teret koji nosimo je težak i trebamo nekoga sa snažnim ramenima. Ako ovu naciju povjerimo Joeu, znam da će za vaše obitelji učiniti što je činio i za našu, ujediniti vas i ispuniti, voditi naprijed u teškim vremenima, održati američko obećanje za sve nas, poručila je.

Za svoju nastavničku profesiju kaže da to nije samo posao. “Podučavanje je ono tko ja jesam”. Uz bogatu karijeru, Jill Biden odgajala je dvoje Bidenove djece iz prvog braka te njihovu zajedničku kćer Ashley. Zanimljiva je i crtica iz sedamdesetih dok su Bidenovi još ‘hodali’. Sadašnji predsjednik ju je, kako ona kaže, pet puta morao prositi prije nego što je pristala postati njegovom suprugom.

– Nisam mogla podnijeti da izgube (op. a. Bidenova djeca iz prvog braka) ponovno izgube majku. Zato samo morala biti potpuno sigurna, rekla je jednom prilikom Jill Biden, prenosi BBC.

Dok je bila druga dama dosta se bavila promoviranjem obrazovanja, posebno na community koledžima. Prije deset godina u Bijeloj je kući držača summit o koledžima tog tipa kako bi naglasila ulogu i važnost koledža u razvoju radne snage u Americi. S prvom damom Michelle Obamom sudjelovala je u inicijativi Joining Forces koja se, među ostalim trudila pomoći ratnim veteranima i njihovim obiteljima te im olakšati pristup obrazovnim programima i zaposlenju.

Prva dama SAD-a cijeli je život radila kao nastavnica: ‘Podučavanje nije samo ono što radim’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap