Pretraga

Je li matura iz Engleskog stvarno bila teška? Izašli su zadaci i rješenja tog ispita

A- A+

Drugi tjedan državne mature započeo je obveznim ispitom iz Engleskog jezika. Za razliku od prethodnih nekoliko godina, maturanti su imali velike zamjerke na težinu ispita, posebice dio koji se odnosi na čitanje tekstova te odgovaranje na vezana pitanja. Od ove srijede su poznata rješenja ispita i više i osnovne razine.

Foto: srednja.hr

Oko 18.000 maturanata pisalo je maturu iz Engleskog jezika na višoj razini, a njih oko 10.000 na osnovnoj. Mnogi od njih imali su zamjerke na težinu ispita, čija su rješenja objavljena ove srijede, a možete ih pronaći pri dnu članka. Teški zadaci nisu uobičajeni za Engleski jezik, koji slovi kao jedan od lakših ispita mature, što se očituje i u ocjenama.

Na višoj razini bilo je problema s razumijevanjem tekstova u dijelu čitanje, a mnogima je problem predstavljalo i nepoznavanje riječi downshifting te sporta pickleball. Čitanje je stvaralo probleme i učenicima koji su izašli na osnovnu razinu ispita, posebice kada se ispit usporedi s probnom maturom. Dio maturanata kazao nam je kako nije bilo jednostavno riješiti i zadatke B razine vezane uz slušanje.

U svakom slučaju, u nastavku možete vidjeti i zadatke i rješenja obaju razina mature iz Engleskog jezika provedenih u ponedjeljak. Prvo se u dokumentima nalaze zadaci, a potom ključevi za odgovore. Iako se svake godine donose novi pragovi prolaznosti, napomenimo kako je lani na A razini Engleskog za dvojku bilo potrebno 36 posto, a na B 37 posto. Sve pragove prolaznosti možete pronaći ovdje. Napomene: ako vam dokumenti u nastavku nisu vidljivi, osvježite stranicu. Zvučne zapise za služni dio ispita A razine možete preuzeti na linku, a za B razinu ovdje.

Engleski A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Engleski B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.