Pretraga

Prvi klimatski Marš za opstanak u Hrvatskoj: ‘Ne želimo biti generacija koja svjedoči izumiranju’

A- A+

Učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu, Fridays For Future Croatia te dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, Extinction Rebellion Zagreb organiziraju prvi klimatski marš – Marš za opstanak. Održat će se 12. studenog u 18 sati u Zagrebu, a organizatori poručuju da je Hrvatska, iako mala zemlja, igra svoju ulogu u klimatskoj krizi.

Foto: Pexels

Uoči 26. konferencije UN-a o klimatskim promjenama, tzv. COP26, u Hrvatskoj se priprema prvi klimatski marš pod nazivom Marš za opstanak. Organizira ga Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji. Održat će se 12. studenog s početkom u 18 sati u Zagrebu.

– Trenutačnom putanjom hrlimo prema pogubnom zagrijavanju. To je putanja u kojoj nastavljamo upotrebljavati fosilna goriva i emitirati stakleničke plinove, uništavati šume, eksploatirati životinje i tlo te vjerovati u iluziju stalnog rasta na ograničenoj planeti. Ta putanja nas vodi prema otapanju polarnih kapa i porastu razine mora, propadanju usjeva, poplavama, temperaturnim ekstremima, gubitku bioraznolikosti i kolapsu ekosustava. Posljedično, vodi nas prema nestašicama hrane i vode, društvenim nestabilnostima, ratovima i izbjegličkim valovima, poručili su organizatori.

‘Dosadašnje odluke su mrtvo slovo na papiru’

Citirajući Gretu Thunberg da ‘dok god prioritiziramo ono što je politički moguće nad onim što moramo učiniti, ne postoji nada’, ovim maršom želi se ukazati na činjenicu da se već 25 godina održavaju konferencije poput COP-a od kojih se očekivalo da će države svijeta svojim klimatskim politikama poduzeti ambiciozne korake za očuvanje klime, no donesene odluke ostale su mrtvo slovo na papiru.

– Premda mala zemlja, i Hrvatska igra svoju ulogu u klimatskoj krizi kada se gledaju emisije po glavi stanovnika i, kako znanstvenici upozoravaju, mediteranska prosječna temperatura već se podigla više od svjetskog prosjeka – za 1,5 °C! Zato povodom zadnjeg dana konferencije COP 26 izlazimo na ulice centra Zagreba i tražimo da se klimatska kriza tretira kao primarna na svakoj razini političkog i gospodarskog odlučivanja, najavili su organizatori.

Izdvojeni članak

Čak 550 naših znanstvenika potpisalo apel za klimatsku akciju: Doznajte je li vaš profesor među njima

‘Ne želimo biti generacija koja svjedoči izumiranju, a ne poduzima ništa’

Također smatraju da je klimatska pravda neraskidiva od društvene pravde, što znači da trebamo sustavne, promišljene, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i država globalnog juga koje su već teško pogođene klimatskom krizom.

– Marširat ćemo jer najbogatijih 10 posto ljudi uzrokuje pola svih individualnih emisija stakleničkih plinova, a 100 najvećih fosilnih korporacija uzrokuje preko 70 posto industrijskih i za to ne snose odgovornost. Jer nakon svih akcija, prosvjeda i napora klimatskih i okolišnih inicijativa, udruga i organizacija, nakon održanih konferencija i potpisanih sporazuma, politički vrh i dalje nije voljan dati suosjećajan i funkcionalan odgovor na klimatsku krizu, rekli su organizatori.

Dodali su da ne žele biti generacija koja svjedoči izumiranju, a ne poduzima ništa.

– Zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturno, energetski nerasipno i pravedno te uopće demokratsko društvo, kao i klimatski što stabilniju, sigurniju budućnost za sva živa bića. Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah, zaključili su.