Pretraga

‘Za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu’: U Zagrebu se ponovno održava klimatski marš, poznat i datum

A- A+

Klimatski marš organizira se i po drugi put. Nakon prvog marša nazvanog Marš za opstanak održanog 12. studenog prošle godine, drugi Klimatski marš održat će se 23. travnja i nosit će naziv Za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu. U organizaciji pokreta Extinction Rebellion Zagreb, ponovno se želi upozoriti na negativni utjecaj klimatske krize, ali i staviti naglasak na posljedice ratnih događanja u Ukrajini i drugim ratom zahvaćenim zemljama.

Klimatski marš

Foto: Klara Modrić

Na probleme koje donose klimatske promjene upozorava se često, ali u današnjem vremenu veliku prijetnju čovječanstvu predstavljaju i ratovi. Pokret Extinction Rebellion Zagreb organizira drugi Klimatski marš – Za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu u subotu, 23. travnja 2022. godine u 15 sati u Zagrebu. Okupljanje počinje pola sata prije ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a ruta kojom će se kretati ići će od HNK, Frankopanske ulice, Ilice, Trga bana Jelačića, Praške ulice i Zrinjevca.

Prvi klimatski marš održan u studenom prošle godine organizirale su inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF Hrvatska) i Extinction Rebellion Zagreb (XR). Marš za opstanak tada je dobio i potporu udruge Prijatelji životinja.

Problem klimatske krize ovog puta neće biti jedina tema. Početak rata u Ukrajini je ‘preko noći’ učinio prehrambene, energetske, ekonomske i sigurnosne krize stvarnošću. Stoga će se na ovom klimatskom maršu upozoriti na destruktivnu prirodu ratova, kako onih na istoku Europe, tako i u drugim državama svijeta gdje su oni već desetljećima prijetnja, poput Afganistana, Sirije, Iraka, Jemena, Mijanmara, Etiopije, Eritreje, Sudana, Somalije, Palestine, Libije, Kurdistana…

Izdvojeni članak

Klimatske promjene u hrvatskim školama se marginaliziraju: ‘Potreban je dodatni angažman učitelja’

Organizatori poručuju kako negativne posljedice klimatske krize poput porasta temperature, rast razine mora, propadanje usjeva i vremenskih ekstrema vide u kapitalističkom, kolonijalnom i patrijarhalnom sustavu koji crpi resurse planeta Zemlje.

– Profit kojega takav sustav želi zaštititi pod svaku cijenu zapravo predstavlja neprocjenjiv dug prema ograničenim resursima planete i radu njezinih stanovnika. Ako želimo zaustaviti ratove i zaštititi život na planeti, moramo se boriti protiv ovakvog sustava i stvarati sustav temeljen na klimatskoj pravdi, neraskidivoj od društvene pravde. Nužne su promišljene, hitne, regenerativne, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i regija, a pogotovo Globalnog Juga, teško pogođenih ratovima za resurse i klimatskom krizom, napominju iz Extinction Rebellion.

Dodaju kako je tranzicija na obnovljive izvore energije uz smanjenje energetskih potreba nužna. Uz to, cilj je uspostavljanje društvene i ekonomske pravde za sve, pa pozivaju na aktivno zalaganje za globalni mir, klimatsku pravdu, zelenu tranziciju, obustavu korištenja fosilnih goriva, obnovljive izvore energije, društvenu pravdu i brze i radikalne promjene.

Portal srednja.hr provodi projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju povodom kojeg će održati online konferenciju 22. travnja i nagraditi najbolje školske ekoprojekte. Više o tome pročitajte ovdje.