Pretraga

Mladi sve više pate od ‘klimatske anksioznosti’: Najbolja pomoć je da svoje talente iskoriste u tom smjeru

A- A+

Klimatske promjene su tu i teško je da ćemo izbjeći njihove posljedice, a neke od njih osjećamo već i danas, poput vidljivog nedostatka kiše tijekom ovog ljeta zbog čega prvenstveno pati proizvodnja voća i povrća. Svjesni su toga i mladi koji sve češće pate od ‘klimatske anksioznosti’ zbog nepredvidive budućnosti koja ih čeka. Ako imate isti ili sličan problem, svoje misli i osjećaje možete podijeliti u organizaciji mladih, Fridays For Future Croatia, koji se bave klimatskim promjenama i bore za što veću osviještenost građana o tom problemu. Još ako ste srednjoškolac, ovo je odlična prilika za vas jer im nedostaje mladih članova koji svojim talentima mogu učiniti puno više nego što misle.

Foto: Unsplash

Fridays For Future Croatia udruga je mladih, studenata i srednjoškolaca koji žele više osvijestiti građane Republike Hrvatske o problemu klimatskih promjena. Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obilježava svake godine 12. kolovoza, razgovarali smo o njihovoj perspektivi, odnosno perspektivi mladih o pogledu na postizanje 17 ciljeva Hrvatske prema održivom razvoju.

– Idemo postepenim tijekom u pravom smjeru, no nažalost zbog globalnih okolnosti kao što su povećanje količine industrijskih emisija u zraku, porast broja šumskih požara, otapanje ledenjaka i brojnih drugih faktora koji ubrzavaju globalno zatopljenje, stopa izvršenja nekih od 17 ciljeva kojih se tiče klime ne ide dovoljno brzo. Bitno je za napomenuti da utjecaj svih država na klimu stvara povremene klimatske posljedice koje će se ticati svih nas na planeti Zemlji, a time nažalost i Hrvatske. Time je potrebno diskutirati o važnosti i potrebi stvaranja održivog života čime bi Hrvatska mogla postati globalni primjer ekološko održive države, kažu iz FFF-a.

‘Klimatska anksioznost’ pogađa sve više mladih

Na pitanje koliko su mlade osobe općenito senzibilizirane o klimatskim promjenama, iz FFF-a kažu kako to zapravo ovisi o svakoj osobi pojedinačno.

– Pitanje je u kakvim su okolnostima okruženi mladi, primjerice jesu li iskusili neku veću klimatsku katastrofu ili koliko su informirani o klimatskim promjenama. Postoji isto mogućnost da, ako mladi jesu jako senzibilizirani za temu o globalnom zatopljenju, isto tako počnu vjerovati da ne postoji način na koji bi mogli promijeniti stvar na bolje. Time je potrebno izbalansirati protok informacija o klimi i način na koji svi mi to shvaćamo osobno kako bismo mogli smanjiti utjecaj takozvane ‘klimatske anksioznosti’ i povećati motivaciju putem koje mlada generacija može pridonijeti klimatskom oporavku, navode iz FFF-a.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Profesorica o klimatskim promjenama: Učenici o tome više znaju nego odrasli

‘Najbolja pomoć je usmjeriti svoje talente ili svoju karijeru u smjeru ekološke održivosti’

Kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena koje onda mogu učiniti mladi kao individue, upute FFF-a su jasne: češća vožnja biciklom i javnim prijevozom, upotreba vlastite platnene vrećice kad se ide u kupovinu, čišćenje okoliša, kupovina proizvoda koji se mogu više puta iskoristiti i potom se reciklirati u potpunosti, kupovati hranu od lokalnih proizvođača, izlaziti na izbore i slično.

– Najbolja pomoć je usmjeriti svoje talente ili svoju karijeru u smjeru ekološke održivosti. Npr. umjetnici glazbenici mogu češće pisati pjesme s tematikom klimatskih promjena ili likovnjaci mogu svojim slikama ili umjetničkim radovima, naprimjer skulpturama napravljenima od ostataka bačenog metala ili limenki gaziranih i energetskih pića, doprinijeti motivaciji mladih da se dublje zainteresiraju o ekološkoj temi, navode iz FFF-a.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Kako uvesti Klimatski kolaž u škole? ‘Cilj je educirati nastavnike koji to znanje prenose učenicima’

Fridays For Future primaju nove članove, osobito srednjošklce

Fridays For Future svake godine prosvjedom na ulicama želi skrenuti pozornost svih građana, a posebice onih mladih koji svojim aktivizmom mogu itekako doprinijeti poboljšanju odnosa prema prirodi u Hrvatskoj.

– Generacija koja je trenutno unutar FFF-a Hrvatska se najviše sastoji od studenata koji od svojih studentskih obaveza imaju sve manje i manje vremena za posvećivanje ovoj inicijativi i time imamo potrebu za time da nam se priključi što veći broj srednjoškolaca koji bi mogli s velikom inicijativom i željom pomoći. Zadnji klimatski prosvjed koji smo održali je bio u prosincu prošle godine u sklopu inicijative Extinction rebellion. No uvijek primamo nova lica, pa ako je netko zainteresiran može se slobodno javiti na naš mail kojega mogu pronaći na našim društvenim mrežama, poručuju iz FFF-a.

Izdvojeni članak

Ovako ćemo živjeti 2050. godine ako poslušamo do sada najozbiljnije upozorenje klimatskih znanstvenika

Možete se prijaviti na Jadranski klimatski kamp koji se održava početkom rujna

Nadolazeća klimatska akcija planirana je vrlo skoro i to u Zagrebu 23. rujna kada će se održati globalni štrajk za klimu.

– Osim toga, naša preporuka za edukaciju o klimatskim promjenama i načinima kako djelovati za koju se još možete prijaviti je Jadranski klimatski kamp koji održava Extinction rebellion Hrvatska na Krku od 14.9. do 18.9., a dolazit će i ljudi iz drugih Europskih država. Održavat će se razno razne radionice o klimatskoj i društvenoj pravednosti, nužnosti sustavnih promjena, klimatskoj komunikaciji i klimatskoj anksioznosti, ističu iz FFF-a.

Ako pak ne možete ili ne stignete priključiti se ovim događajima i radionicama, a ipak imate potrebu nekako pomoći, iz FFF-a savjetuju da istražujete područja ekološkog aktivizma, da se okružite ljudima putem kojih možete više naučiti o ovoj temi, pokušavajte smanjiti svoj ugljični otisak što je više moguće i budite dio što većeg broja ekoloških zbivanja kao što su festivali, prosvjedi i akcije.